Gör heltid till norm

Vi behöver en ny politisk inriktning i Sverige och i Uppsala som tar ojämställdheten på allvar, skriver Marlene Burwick.

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-07-05 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Att få bukt på den ojämställda arbetsmarknaden är därför en av våra viktigaste arbetsmarknadsåtgärder. Vi behöver en ny politisk inriktning i Sverige och i Uppsala som tar ojämställdheten på allvar. Alliansens skattesänkarpolitik har slagit hårt mot kvinnor. Det har gett en osäkrare arbetsmarknad, en välfärd med brister och försämrade arbetsvillkor.

Vi socialdemokrater tänker ta ansvar för att Uppsala ska bli en jämställd kommun och då är ett viktigt första steg att förbättra kvinnors arbetsvillkor. Vi har identifierat tre viktiga åtgärder:

1. Heltid en rättighet och deltid en möjlighet.

Medan ett heltidsarbete är en självklarhet för de flesta män tvingas många kvinnor acceptera ett deltidsarbete. Det ger en lön som det inte går att försörja sig på, lägre pension och lägre ersättningsnivåer. Trots deltidsjobb kan arbetsdagarna bli långa då de ofta får ta delade arbetspass. Det är beklagligt att den borgliga alliansen inte prioriterar detta. Vi socialdemokrater vill göra heltid som norm i den offentligt finansierade välfärden och även ställa krav på heltid vid upphandlingar, så att rätten till heltid kan gälla i all skattefinansierad verksamhet. Vi vill också utveckla vikariepooler för att minska behovet av tillfälliga anställningar. Att ersätta ofrivilliga deltidsanställningar med delade turer eller andra åtgärder som försämrar arbetsvillkoren är ingen lösning. Heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet. Det handlar i grunden om kvinnors rätt till ekonomisk självständighet, en hållbar arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

2. Förbättra arbetsmiljön

Kvinnor har generellt sämre arbetsvillkor och väsentligt lägre löner än män. Kvinnor jobbar oftare i branscher med sämre villkor, låg personaltätet, stressig miljö och sämre möjligheter till kompetensutveckling. Dubbelt så många kvinnor som män är sjukskrivna. Vi vet också att kvinnor har sämre karriärsmöjligheter och slår i glastaket tidigt i karriären. Arbetsmiljöverket har jämfört hemtjänst och teknisk förvaltning i 59 kommuner. Undersökningen visar att arbetsmiljön inom hemtjänsten, som är en kvinnodominerad sektor, är uppenbart sämre än teknisk förvaltning, som är en mansdominerad förvaltning. Skillnaderna handlar bland annat om resurser, antaletmedarbetare per chef och tidspress.

Detta är oacceptabelt. Diskussionen om arbetsvillkor, arbetsmiljö och löneskillnader har pågått länge. Trots detta har väldigt lite hänt. Uppsala kommun måste visa handlingskraft för att få bukt med ojämställdheten. Därför vill vi socialdemokrater se en lokal jämställdhetskommission. Den ska samla de politiska partierna och fackförbunden för att ta ett gemensamt ansvar för att åstadkomma jämställda löner, arbetsvillkor och förbättrad arbetsmiljö i kommunen.

3. En välutbyggd välfärd

En förutsättning för en jämställd arbetsmarknad är en välfungerande välfärd. När den borgliga alliansen nedmonterar välfärden förväntas kvinnor dubbelarbeta för att täppa till luckorna. Detta förvärrar en redan stressig tillvaro då kvinnor står för nästan allt obetald arbete i hemmet. Det finns ett samband mellan hur välutbyggd välfärden är och hur många kvinnor som förvärvsarbetar, men även ett jämställt familjeliv är en förutsättning för ett jämställt samhälle i stort. Vi socialdemokrater är tydliga – i Uppsala kommun ska ingen kvinna tvingas gå ned i arbetstid för att ta hand om sina anhöriga för att välfärden brister. Men det handlar också om kvinnors arbetsmiljö då kvinnor i högre grad än män arbetar i välfärden. Genom krav på bemanning, bättre arbetsvillkor och tryggare omsorg vill vi stärka välfärden, men också lyckas rekrytera fler till våra välfärdssektorer.

Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Får vi väljarnas förtroende i valet i september att leda kommunen kommer därför jämställhetsfrågorna att prioriteras.

Det är dags att bekämpa ojämställdheten på allvar.

Marlene Burwick

kommunalråd (S)

Arbetsvillkor

Läs mer om