Gör inte rekrytering efter hudfärg

Att sortera människor efter hudfärg löser inte det grundläggande problemet med snedrekrytering till högskolan, skriver medlemmar i Liberala Studenter, Stockholm.

Ida Arnstedt är en av debattartikelns författare.

Ida Arnstedt är en av debattartikelns författare.

Foto:

DEBATT2015-03-23 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FI-Studenter skriver i sin debattartikel att läsförståelse och studievana inte är tillräcklig urvalsgrund för högskolestudier. De argumenterar för att en tredje ansökningsväg, utöver gymnasiebetyg och högskoleprov, borde införas. Bland annat vill de införa flera urvalsgrunder för att lösa den etniska snedfördelning bland studenter som finns i nuläget.

Vi i Liberala Studenter står i högsta grad bakom att arbeta för en breddad rekrytering, men när det handlar om att särskilja människor på grund av attribut som etnicitet, kön eller sexualitet vittnar det om ett tankesätt som bör förpassas till historien.

För det första så skulle deras förslag innebära att de blivande studenterna kort och gott registrerar sitt ursprung, sin sexualitet, eller sin könstillhörighet i sin ansökan på antagning.se eller dylikt. Med andra ord införs ett sorts statligt register baserat på etnicitet. En teknik som vi inte tycker hör hemma i en liberal demokrati och som dessutom går emot Sveriges grundlag.

För att kunna tillåta sådan registrering som FI-stundenterna önskar skulle vi även behöva göra polisens starkt kritiserade romregister lagligt.

För det andra innebär detta att man per automatik utgår från att individer med viss etnicitet, sexualitet eller kön kommer att prestera sämre.

Varför skulle inte en transperson kunna ha bra betyg? Varför bör man, av staten, klassas som svag på grund av att man är född i ett annat land?

När FI-Studenter skriver om “klumpen i magen”, som en student inte kan läsa sig till, så bortser de från att den klumpen kan uppstå oavsett vilket hem en student kommer ifrån. En förälder kan bli cancersjuk, deprimerad eller utbränd oavsett vilken adress familjen bor på. Inte heller är transsexualitet något som endast förekommer inom vissa grupper i samhället. Detta gör att de grupper som FI-Studenter beskriver som homogena sällan är särskilt homogena i verkligheten.

Vidare är det inte heller konstigt att det ställs höga krav på läsförståelse, engelska- och matematikkunskaper när man söker till exempelvis juristutbildningen, läkarprogrammet eller en kandidatutbildning i företagsekonomi.

Det är kunskaper som är ytterst nödvändiga för att studenten ska kunna klara av att ta sig igenom en tuff utbildning. Läsa och analysera akademiska texter, lösa svåra matematiska problem eller förstå kroppens biologiska komplexitet kräver förkunskaper. Det är självklart att andra erfarenheter kan vara betydande men att totalt underordnade krav på läsförståelse, matematik och engelska riskerar att bidra till att de antagna studenterna inte klarar av att fullfölja utbildningen.

Paradoxalt nog verkar det som att FI-Studenter vill belysa vikten av en individs etnicitet – ett attribut vars innebörd inte innehåller några egenskaper och som flyttar fokus från kompetens till utseende.

Vi i Liberala Studenter anser att det är viktigt att aktivt arbeta för en breddad rekrytering mot social snedrekrytering, men att sortera människor beroende på hudfärg löser inte det grundläggande problemet.

Ida Arnstedt, Liberala studenter Stockholm

Patrick Jarelius Persson, Liberala studenter Stockholm

Robert Andersson, ordförande Liberala studenter Stockholm

Läs mer om