Gör inte Sverige till ett mer slutet land

Utan arbetskraftsinvandring kommer allt färre att behöva försörja allt fler i framtiden, vilket kommer innebära minskade resurser till välfärden. Det skriver Ulrika Karlsson (M) och Per Bill (M).

Ulrika Karlsson (M) är en av artikelns författare.

Ulrika Karlsson (M) är en av artikelns författare.

Foto: Hugo Nabo

Debatt2014-07-21 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetskraftsinvandring ger människor möjlighet att flytta till Sverige och förbättra sina livsvillkor. Samtidigt ger sådan även svenska företag möjlighet att hitta kompetens som saknas på svensk arbetsmarknad, vilket skapar förutsättningar för företag att växa och skapa nya jobb. Nu hotas allt detta av Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som alla vill försvåra för människor att ta sig till Sverige för att arbeta.

2008 genomförde Alliansen tillsammans med Miljöpartiet en reform som möjliggjorde för svenska företag att rekrytera arbetskraft från andra länder. På en allt mer flexibel marknad med höjda krav på rörlighet och anpassningsförmåga har reformen gett stora tillskott till den svenska ekonomin. Företag kan nu hitta kompetens som saknas på svensk arbetsmarknad, något som lägger grunden för konkurrenskraftiga företag som växer och skapar nya jobb.

Sverige gynnas av att människor med hög yrkeskompetens kommer hit och bidrar till byggandet av ett bättre land. Vi står i dag inför en demografisk utmaning med en åldrande befolkning. Utan arbetskraftsinvandring kommer allt färre att behöva försörja allt fler i framtiden, vilket kommer innebära minskade resurser till välfärden. Genom att tillåta fler att komma hit för att arbeta kan vi klara denna utmaning.

Detta är särskilt viktigt i Uppsala län som har landets lägsta arbetslöshet. När vi besöker företag i länet vittnar de ofta om utmaningen att hitta rätt kompetens. Det påtalar också att arbetskraftsinvandring är viktigt för våra företags möjligheter att växa.

Arbetskraftsinvandring ger även människor möjlighet att komma till Sverige och skapa sig ett bättre liv. Det kan handla om den indiska dataspecialisten, som genom att flytta hit bidrar med spetskompetens till ett svenskt It-företag och samtidigt får möjligheten att bygga en bättre framtid för sig och sin familj. Det kan även röra sig om vårdbiträdet från Irak, som dels finner en trygg tillvaro i Sverige och dels kan hjälpa till att minska den höga arbetsbelastningen inom vården.

Mot Moderaternas och Alliansens idé om öppenhet står en opposition med S, V och SD som vill minska arbetskraftsinvandringen i olika stor utsträckning. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill att facket ska agera gränspolis genom att införa en arbetsmarknadsprövning med ett fackligt veto vid alla anställningar av människor från andra länder. En arbetsmarknadsprövning skulle i praktiken innebära en kraftig begränsning av möjligheterna att komma till Sverige för att arbeta.

Det vanligaste argumentet emot arbetskraftsinvandring är påståendet att den leder till sänkta löner på svensk arbetsmarknad. Detta påstående har dock motbevisats gång på gång. När OECD utvärderade den svenska reformen från 2008 blev slutsatsen att någon lönedumpning inte existerade. Tvärtom hade företag som rekryterat arbetskraftsinvandrare över 10 procent högre lönenivåer bland nyanställda i jämförelse med de företag som inte hade några arbetskraftsinvandrare. Samtidigt har reallöneökningarna i byggnads- och transportsektorn, två yrkesområden med förhållandevis stor andel arbetskraftsinvandrare, varit betydligt bättre än i övriga delar av ekonomin.

Moderaterna och Alliansen är tydliga med att och anställningsvillkor enligt branschpraxis och kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Den svenska modellen är viktig för Sverige och ska upprätthållas. Men oppositionspartiernas fientliga inställning till arbetskraftsinvandring är obefogad. Istället för att stänga dörrarna för människor från andra länder som vill arbeta i vårt land så måste vi fortsatt värna den öppenhet som berikar Sverige. När Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna säger ”åk hem”, säger vi istället ”tack för att ni valde Sverige!”.

Den 14:e september avgör du om vi ska bli ett mer slutet land eller fortsatt stå upp för mångfald och öppenhet.

Ulrika Karlsson (M), riksdagsledamot, Uppsala län

Per Bill (M), riksdagsledamot, Uppsala län

Läs mer om