Gröna morötter är bättre än röda piskor

Hur är det möjligt att regeringen för en politik som begränsar satsningen på solenergi i Sverige, frågar Per Aronsson, Liberala studenter.

Per Aronsson.

Per Aronsson.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2016-07-07 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 1 juli införde regeringen en storleksbegränsning på solceller i Sverige. Den person som har fler solceller än 255 kW effekt måste nu betala en energiskatt på den elektricitet som produceras. Liberala studenter ställer sig frågan om det är sådant som Miljöpartiet menar med Det gröna samhällsbygget.

Solenergi är utan tvekan ett av de mest miljövänliga alternativen som finns för elproduktion. Att regeringen nu inför en storleksbegränsning på solceller, vilket innebär att elproduktion från solenergi beskattas, är olyckligt. Det är förmodligen bara i Sverige som en regering skulle få för sig att beskattning av elproduktion från solenergi är en vettig politik för att nå FN:s klimatmål.

Att miljöförstöring är ett marknadsmisslyckade är knappast ett kontroversiellt påstående. Det finns idag för lite ekonomiska incitament för att välja ett grönt alternativ över ett miljöfarligt. Att egenproducerad elektricitet från solenergi har varit skattebefriad har varit ett lysande exempel på hur det bästa ur två världar kan erhållas. De som väljer att fortsätta i gamla spår straffas inte, vilket inte äventyrar landets tillväxt, samtidigt som individer som vill ställa om till grön energiproduktion på egen hand gynnas genom ett minskat skattetryck. Skatten minskas för de som vill rädda världen helt enkelt. Här borde kapitalister och miljökämpar kunna finna en gemensam grund.

Något sådant verkade inte Sveriges regering vilja veta av. Istället för att se höjda skatter som ett universalbotemedel bör Sveriges regering se sig om efter andra verktyg. Liberala studenter anser att gröna morötter är mycket bättre än röda piskor när det kommer till att uppmuntra till den gröna omställningen och bygga det hållbara samhället. Ett exempel på en sådan grön morot var just skattelättnaden på elproduktion från solenergi.

Hade det varit vilken annan fråga som helst hade vi i opposition bockat och bugat för att regeringen gav oss ytterligare ett argument för regeringsskifte 2018. Men nu handlar det om miljön och tiden lider om vi ska kunna vända på klimatförändringarna som annars väntar. Vi ställer oss frågan hur Miljöpartiet de Gröna ska kunna ställa upp i nästa val med gott mod när de halvvägs in i sin första mandatperiod någonsin har lyckats sälja med att både sälja Vattenfalls kolgruvor och beskattat privat elproduktion från solenergi.

Per Aronsson

Riksstyrelseledamot, Liberala studenter

Läs mer om