Grundlösa farhågor

Genom förvärvet av Ulleråker tar vi ansvar för bostadsförsörjningen och ett växande Uppsala, skriver Erik Pelling.

Erik Pelling

Erik Pelling

Foto: Nina Leijonhufvud

DEBATT2015-11-24 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala växer så det knakar och nya byggkranar reser sig upp mot horisonten. Det är ingen slump att vi växer snabbare än någonsin, att nya jobb och arbetsplaster flyttar hit, det är en del av vår vision för framtidens Uppsala. Bostadsbyggandet skapar jobb och stärker Uppsalas konkurrenskraft, när vi växer så får vi möjlighet att utveckla vår stad och bygga ett starkt Uppsala för framtiden.

Det är därför vi är stolta över att kunna erbjuda 15 000 människor möjlighet att bo i Ulleråker. Det är ett privilegium att få bo i ett historiskt område som ligger centralt och samtidigt så naturskönt.

Trenden i hela världen är att allt fler människor flyttar in till städer, och vi räknar med att Uppsala år 2030 har 50 000 fler invånare än i dag. Alla som växer upp och vill bo kvar här och alla nyinflyttade måste ha ett bra boende. Tillgång till service, närhet till arbetet och möjlighet till en rik fritid ska känneteckna framtidens Uppsala. Uppsala ska vara en stad där det är enkelt att få livet att fungera. För att nå ditt måste vi växa och expandera.

Ulleråker är idealiskt placerat för alla som i dag och i framtiden kommer arbeta på SLU, Uppsala universitet eller Akademiska sjukhuset.

Alla tre är expanderande verksamheter som kommer bidra till att Uppsala växer och allt tydligare får en identitet som Sveriges fjärde största stad.

Vi tror att de som väljer att bo i Ulleråker i framtiden vill bo i en stadsdel präglad av hållbara lösningar med stadens alla fördelar, samtidigt som man har tillgång till naturen bara några steg bort. Ulleråker är perfekt ur båda dessa aspekter och vi vill skapa ett område med samhällsservice, butiker och restauranger och goda och snabba kommunikationer till Uppsalas stadskärna.

Genom att Uppsala kommun äger marken kan vi ställa höga krav på de byggherrar och entreprenörer som ska bygga i området.

Hållbarhetskraven är höga – vårt mål är att vara ett föredöme för andra och för att nå dit ska vi bland annat använda modern teknik och vi hoppas på ett nära samarbete med forskare för att säkerställa att vi har långsiktigt hållbara lösningar.

Vi är tacksamma över det stora engagemang som Uppsalaborna visar Ulleråker. Jag vill understryka hur viktigt det är att synpunkter kommer fram, så att vi genom en dialog kring dessa förhoppningsvis kan minska den oro som finns för att vi inte ska nå vårt mål – att skapa en modern stadsdel där hållbarhet i alla aspekter står i centrum.

Resultatet av ett första samråd, där Uppsalabor och andra har haft möjlighet att framföra sina synpunkter på projektet, kommer att publiceras på kommunens hemsida efter årsskiftet i samband med att ett reviderat planprogram för Ulleråker tas upp för att godkännas i plan- och byggnadsnämnden. Nästa större tillfälle till dialog blir under våren 2016 när de första detaljplaneförslagen ska samrådas.

Det uttrycks ibland en oro för att kommunen gjort en felaktig investering när man köpte marken i Ulleråker. Vi anser att det här är en god investering för framtiden.

Projektet är i ett tidigt skede och vi kan därför endast göra översiktliga ekonomiska bedömningar. Med planprogrammet som utgångspunkt är bedömningen att projektet givet en utbyggnad med 500–600 lägenheter per år och föreslagen bebyggelsevolym har förutsättningar att gå runt ekonomiskt. Känslighetsanalysen visar att projektets ekonomiska resultat är starkt beroende av den höga utbyggnadstakten och att vi bygger de cirka 8 000 lägenheter som programförslaget redovisar. Stora förändringar av dessa parametrar skulle få en negativ effekt.

Det finns en oro för att utvecklingen inom Ulleråker riskerar att skada den dricksvattentäkt som finns i den rullstensås som löper genom Uppsala.

I dag är stora delar av Uppsala byggt på rullstensåsen. Vår förhoppning är att de system, tekniska lösningar och processer som utvecklas inom Ulleråkerprojektet för att minimera riskerna för dricksvattentäkten ska komma även andra områden i Uppsala till godo och därmed bidra till en god vattenmiljö.

Jag vill understryka att en gedigen grundvattenutredning och riskanalys har gjorts inom ramen för projektet och att vi kontinuerligt fördjupar och förbättrar vår kunskap i frågan. Vi har god kompetens i frågan inom projektet och för dialog med experter inom området för att hela tiden bredda vår kunskapsbas. För de boende i Ulleråker ska kollektivtrafik och cykel vara förstahandsvalet när det gäller transporter, vilket också minskar riskerna för påverkan på dricksvattentäkten och även gynnar vårt klimat.

En annan oro är att Ulleråker får en siluett dominerad av tolvvåningshus. Så kommer det inte att bli.

Programförslaget innehåller en varierad bebyggelse på mellan fyra och tolv våningar. Någon asfaltdjungel är det inte fråga om. Grönområden och promenadstråk i natursköna omgivningar med i närhet till Fyrisån ska även i fortsättningen prägla området. Samtidigt ska det bli en stadsmässig bebyggelse med allt vad det innebär. Vårt uttalade krav på byggherrar och entreprenörer är, förutom att miljövänlig och hållbar byggenskap, en varierad arkitektur, med hus i olika storlekar och höjder. Allt för att skapa ett spännande och mångfasetterat område med ett rikt stadsliv.

I samband med utvecklingen av Ulleråker kommer några av de äldre byggnaderna inom området att bevaras och utvecklas för att fyllas med verksamheter som berikar området.

Genom förvärvet och utvecklingen av Ulleråker tar vi ansvar för bostadsförsörjningen och ett växande Uppsala. Det är vi stolta över.

Erik Pelling, ordförande (S) i plan- och byggnadsnämnden

Läs mer om