Ännu ett år som rusat förbi och i dag är det den 25 november, FN:s internationella dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Vi från kvinnojouren Liljan vill bara påminna om att ”Frihet från våld är en mänsklig rättighet”.
Vi har alla ett ansvar och ingen, varken man eller kvinna, har rätt att slå. Om vi kan ena oss i det samt i kampen mot mäns våld mot kvinnor så kanske det inte framöver behövs någon internationell dag mot våld överhuvudtaget.
De flesta män är inte förövare och inte heller är de flesta pojkar potentiella förövare, men det är ingen tröst för de tusentals kvinnor som tillsammans med sina barn söker hjälp och stöd på landets kvinnojourer.
De har tagit det största språnget, att avslöja en familjehemlighet och för att våga lämna en våldsam man krävs mycket mod. Många av ”våra” kvinnor har en ekonomi som är körd i botten vilket gör att man inte har så mycket att välja på när det gäller bostad, om man nu har turen att få en sådan.
Vi som arbetar volontärt med kvinnor och barn vänder nästan ut och in på oss själva för att hitta ”bra ekonomiska lösningar”. Vi tipsar och visar på möjligheter, allt för att de ska få kunna komma till ro.
Vilka är de största förlorarna av våldet? Jo barnen, de har inte bett om att bli födda in i våldet. I sin utsatthet som små kommer de att fortsätta att agera som att faran fortsätter att finnas kvar, om de inte får hjälp att reglera sina känslor, säger psykolog Peter Rösare.
Vem ska hjälpa barnen? Det naturligaste är väl föräldern som barnet bor med, men det finns hinder för barnets helningsprocess.
Är den vuxne själv traumatiserad så blir inte hjälpen alla gånger så bra, utan barnets rädsla kan bli den vuxnes rädsla. Är det förövaren som ska hjälpa barnet, så har väl inte våldet skett så som barnet minns, eller så är det nedlagt i brist på bevis. Ord står mot ord och kvar finns ett förvirrat barn med minnen som inte ”har existerat”.
Lagen om kontaktförbud i det egna hemmet är en bra lag tycker vi som tillhör Unizon. Om den skulle användas i större utsträckning kan de kvinnor som vill stanna i hemmet, få ett bättre skydd mot sin våldsamma partner och slippa en flytt. Fördelen är också att ansvaret för den brottsliga handling som det innebär att hota, kränka och utföra olika former av övergrepp blir tydlig och läggs på förövaren.
Har vi som samhälle råd att förlora flera barn? Är det inte dags att förövarna får ta sitt ansvar? Frihet från våld är en mänsklig rättighet.
Barbro Wiklund, ordf kvinnojouren Liljan, Tierp – Älvkarleby