Hassan illojal mot Uppsalas unga

Den borgerliga majoriteten lovade sänkt arbetslöshet och minskat utanförskap. Det var en god ambition. Verkligheten är deras värsta fiende, skriver Marlene Burwick (S).

Foto: Klas-Herman Lundgren

DEBATT2014-08-26 15:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under den borgerliga alliansens styre har arbetslösheten ökat. Långtidsarbetslösheten har ökat. Ungdomsarbetslösheten har ökat. Och skolan, Mohamad Hassans (FP) egen hjärtefråga, utvecklas sämst i hela OECD. Mohamad Hassan är dock en god företrädare för regeringens politik. Det är tydligt att han är väldigt nöjd med resultatet av de senaste årens politik.

Socialdemokraterna väljer en annan väg. Det behövs inte fler skattesänkningar och ineffektiva reformer.

Regeringens egna experter i Finanspolitiska rådet dömer ut den sänkta restaurangmomsen och anser att den snarast är att betrakta som ”ett branschstöd”. Och IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, konstaterar att jobben som har tillkommit av den sänkta arbetsgivaravgiften för unga har kostat nästan fyra gånger så mycket som den genomsnittliga anställningen av en person mellan 19 och 25 år.

Det är lojalt mot den borgerliga regeringen av Mohamad Hassan att med näbbar och klor försvara dessa subventioner. Däremot är det illojalt mot Uppsalas unga att inta en så okritisk hållning till två underkända reformer.

Vattendelaren på arbetsmarknaden i dag handlar om att ha en fullständig gymnasieexamen. Utbildning är viktigt när branschen har ett rekryteringsbehov på cirka 40 000 personer per år.

Den moderatledda regeringen har försämrat yrkesutbildningarna, vilket medfört att allt färre söker sig till gymnasiets hotell-, turism-, restaurang- och livsmedelsprogram. Därför är det i dag brist på till exempel kockar och bagare.

Vi vill därför att gymnasieprogrammen ska vara högskoleförberedande och vill investera i 6 000 fler yrkeshögskoleplatser. Vi vill göra Yrkesvux till en permanent del i det svenska utbildningssystemet. Fler ska få tillgång till en yrkesutbildning som leder till jobb.

I dag är Uppsala en av de kommuner där flest elever hoppar av sin gymnasieutbildning. Därför investerar Socialdemokraterna i ett lokalt kunskapslyft på 1000 platser. Vi vill erbjuda arbetslösa ungdomar utbildning eller möjlighet att varva jobb med utbildning, genom en traineeplats eller ett utbildningskontrakt.

Det är också viktigt att förstå att förutsättningarna för att kunna ta en fullständig gymnasieexamen skapas i grundskola. En skola som åtta av tio lärare i Uppsala anser är på väg i fel riktning (Radio Uppland, 28 maj). Vi vill att alla elever ska nå kunskapsmålen i grundskolan. För att varje barn ska kunna växa och utvecklas måste varje individ bli sedd. Därför investerar vi i minskade barngrupper i förskolan och minskade klasser i årskurs 1–3.

Fler jobb och lägre arbetslöshet är den viktigaste frågan för Socialdemokraterna. År 2020 ska Uppsala ha lägst arbetslöshet i länet och Sverige ska ha lägst i EU. Det tänker vi förverkliga genom omfattande framtidsinvesteringar och bättre samarbete för fler och tryggare jobb.

För att skapa fler jobb i Uppsala vill vi se en bred samverkan mellan kommunen, akademin och näringslivet kring innovationer, näringspolitik och arbetsmarknadspolitik.

Med våra två universitet, universitetssjukhuset, statliga verk och forskningsintensiva företag har Uppsala en gynnsam position. Genom att vidareutveckla modeller för strategisk samverkan inom områden som life science, miljö- och energi, IT samt besöksnäringen har Uppsala en stor utvecklingspotential. Så skapar vi ett bättre Uppsala, för alla.

Marlene Burwick, kommunalråd (S)

Läs mer om