Hemlig kovändning

Regeringens tillbakadragande av de 303 miljoner som riksdagen just beslutat att fördela är anmärkningsvärt, skriver Betty Malmberg.

Foto: Staffan Claesson

DEBATT2016-02-08 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots löften om 303 miljoner kronor till kvalitetsutveckling av högre utbildning kovänder regeringen och pengarna hålls inne.

Beskedet fick rektorerna vid landets universitet och högskolor strax före jul, närmare bestämt den 18 december. Ett besked som lämnades, trots att vi i riksdagen så sent som dagen före (17/12) hade beslutat att pengarna skulle fördelas.

Det är ett anmärkningsvärt agerande av regeringen som dessutom har skötts i det fördolda.

Vi i riksdagen fick inget veta. Något som dessutom försvårades av att man struntade i att diarieföra handlingen till dess att jag började ställa frågor, vilket var drygt en månad senare. Detta har ju inte skötts enligt regelboken och jag har därför bett att Konstitutionsutskottet ska granska hanteringen.

Personligen fick jag kännedom om regeringens svek och märkliga agerande tack vare en artikel i studenttidningen Ergo den 22 januari.

Utbildning, forskning och entreprenörskap lägger grunden för framtidens arbetsmarknad. Därför är Moderaterna tydliga med att Sveriges ambitioner ska vara höga på området. Arbetslivet behöver personal med bästa kompetens och studenterna måste kunna konkurrera på en internationell arbetsmarknad. Att regeringen därför håller inne medel som var avsedda för att höja utbildningskvaliteten är mycket olyckligt.

De 303 miljonerna fanns förvisso avsatta i budgeten tack vare alliansens tidigare beslut på området, men regeringen hade lovat fortsätta dela ut motsvarande belopp om än i annan tappning.

Därför vet vi inte hur regeringens kontrabesked nu kommer att påverka arbetet ute på enskilda lärosäten.

Regeringen hade i budgeten nämligen inte ens bemödat sig att berätta på vilka grunder de 303 miljonerna skulle fördelas. Men inte minst mot bakgrund av resultaten från de senaste årens kvalitetsgranskningar gjorda av Universitetskanslerämbetet (UKÄ) och i viss mån av den debatt som historieprofessorn Dick Harrison har initierat (SvD Debatt 25/1), vet vi att det finns stora behov av att se över och utveckla utbildningskvaliteten vid universitet och högskolor. För oss moderater är det en självklarhet att studenter som investerar tid och resurser i högre utbildning ska mötas av utbildningar som kvalitetsmässigt kan mäta sig med de bästa som erbjuds i andra länder och där det från högskolans sida kommuniceras tydliga förväntningar på vad den enskilde studenten ska uppnå.

Sverige är en kunskapsnation. Vår befolkning är välutbildad, vården är modern och vår industri är högteknologisk. Detta är resultatet av en lång svensk tradition som byggts på god utbildning som är tillgänglig för alla.

Men för att fortsätta denna framgångsrika väg handlar det inte bara om att göra som regeringen och öka antalet platser vid våra högskolor. För studenternas skull måste man också fokusera på att öka kvaliteten i desamma.

Det är därför det senaste beslutet är så upprörande. Inte bara för att det går stick i stäv med vad riksdagen beslutade utan också för att det drabbar det viktiga kvalitetsarbetet. Regeringen borde i stället ha fortsatt de satsningar som alliansregeringen gjorde för att höja och fokusera på kvaliteten i hela utbildningskedjan ända från förskolan upp till forskarutbildningen.

För högskolan innebar alliansens satsningar bland annat att resurserna per helårsstudent inom humaniora och de samhällsvetenskapliga områdena, ökades med 60 procent. Dessutom fick lärosäten med hög kvalitet i sin utbildning mellan åren 2013-2015 dela på totalt 590 miljoner kronor extra. Uppsala universitet är en av dem som premierades och tack vare goda resultat har universitetet därför kunnat kvittera ut drygt 93 miljoner kronor av dessa medel.

Men med en vänsterregering tar det stopp. För dem är kvantitet och platspolitik viktigare än kvalitet.

Det håller inte. Så rustar vi inte studenterna och så bygger vi inte ett konkurrenskraftigt Sverige.

Betty Malmberg, riksdagsledamot (M) i utbildningsutskottet

Högre utbildning

Läs mer om