Hög tid för ambulansstation i Gränby

Liberalerna i Uppsala län vill genomföra en rad satsningar på akutsjukvården som LUF Uppsala står bakom.

Sjukvården. Filip Jovicic (LUF) vill att det byggs en ambulansstation i Gränby.

Sjukvården. Filip Jovicic (LUF) vill att det byggs en ambulansstation i Gränby.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2016-07-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag kan det ta uppemot åtta minuter för en ambulans att köra från Akademiska Sjukhuset till Gränby, ett avstånd på lite mindre än fem kilometer. Åtta minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Åtta minuter i extra ankomsttid för ambulansen riskerar att få ödesdigra konsekvenser för den som drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller astmaanfall.

Därför vill Liberalerna i Uppsala län införa en ambulansstation i Gränby och låta Tierps och Knivsta kommun få god tillgång till ambulans dygnet runt. Både Dalarnas och Värmlands landsting har 18 dygnsambulanser fördelade på de cirka 280 000 invånarna i respektive landsting. Uppsala läns landsting har 13 akutambulanser på ca 340 000 invånare. Gränbys närhet till E4:an utgör dessutom ett optimalt läge för en ny ambulansstation.

Den främsta anledningen till att utöka ambulanstillgängligheten är att det kan innebära skillnaden mellan liv och död. En människa som drabbas av hjärtstopp blir medvetslös efter 10-20 sekunder och slutar andas efter ytterligare en kort stund. För en människa som råkar ut för hjärtstopp i ett sällskap utan tillgänglig hjärt- och lungräddningskompetens kan åtta minuter i väntan på ambulansen få förödande konsekvenser i form av hjärnskador eller i värsta fall död.

Men det är inte bara människor som drabbas av hjärtstopp som kan vara i akut behov av ambulans. Ett astmatiskt eller allergiskt anfall kan också kräva mycket snabba insatser. Ett allergiskt anfall som ger upphov till svåra sammandragningar av luftkärlen måste behandlas så snart som möjligt.

En möjlig invändning mot att upprätta en ambulansstation i Gränby och att utöka tillgängligheten i Knivsta och Tierp är att det kostar pengar – precis som allt annat som bekostas via skattsedeln. Akutsjukvård tillhör dock välfärdens absoluta kärna och måste prioriteras. Akutsjukvård går före kostnadsfri kollektivtrafik, kultursatsningar och politikerarvoden.

Ambulanstillgänglighet är en fråga om jämlikhet. Människor väljer själva om de vill bo i staden eller på landet, båda alternativen har sina för- och nackdelar. Men när det kommer till akutsjukvård måste möjligheterna till vård vara lika. Det ska helt enkelt inte spela någon roll om du bor i Kåbo eller Knivsta, den som är akut sjuk ska få vård fort. Eftersom god ambulanstillgänglighet är basen i all akutsjukvård är en ambulansstation i Gränby en basal del av Liberalernas ambulanssatsning.

Liberalerna har tidigare presenterat ett förslag för att förbättra akutsjukvården med avseende på psykiatrin. Idag hämtas akut psykiskt sjuka människor av polisen. De bör istället hämtas av en psykiatrisk ambulans med rätt utrustning och personal med rätt kompetens. Psykisk sjukdom ska behandlas just som sjukdom – inte som något brottsligt.

Låt åtta minuter vara tiden det tar att koka makaroner, tiden det tar att åka tåg mellan Uppsala och Knivsta eller tiden det tar att lyssna på två halvlånga anföranden på landstingsfullmäktige. En ambulansutryckning måste vara kortare än så. Det är ett av landstingets kärnuppdrag att tillhandahålla akutsjukvård och god tillgänglighet i akutsjukvården är en fråga om jämlikhet. Ett hjärtstopp gör inte skillnad på en människa som bor centralt eller på landsbygden, varför ska landstinget göra det?

Filip Jovicic
Distriktsordförande LUF Uppsala

Läs mer om