Det finns många som med spänd förväntan har längtat efter den här dagen. För fyra år sedan väntade jag själv på antagningsbeskedet. Det var nervöst och efter en promenad runt sjön och flera djupa andetag öppnade jag sidan för antagningen för att läsa att jag hade kommit in på juristprogrammet vid Uppsala universitet.
Efter att den första glädjeyran har lagt sig börjar nog många av de nyantagna studenterna fundera på vad de kommer att lära sig under sin utbildning. Utbildningen ska givetvis ge bra förutsättningar på en framtida arbetsmarknad men samtidigt har vi studenter fler förväntningar på vår utbildning. Omvärlden är i ständig förändring och vi efterfrågar en utbildning som ger oss förutsättningar att möta förändringarna där vi får verktyg att själva utveckla kunskap, kritiskt granska och möjlighet att kunna vara aktiva samhällsmedborgare och yrkesverksamma.
Samhället står inför många utmaningar: klimatförändringar, främlingsfientlighet, ojämlikhet och potentiella ekonomiska kriser. För att möta dem behöver och vill dagens studenter få kunskap om hur en hållbar utveckling ska bli möjlig. Det är en högaktuell fråga, till exempel har regeringen nyligen tillsatt ett vetenskapligt råd för hållbar utveckling. FN och UNESCO har också fastslagit att utbildning behöver ha ett hållbarhetsperspektiv och att det är en förutsättning för att skapa en hållbar framtid. Det bekräftas också i Högskolelagen 1 kap. 5 § “Högskolorna skall i sin verksamhet främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö, ekonomisk och social välfärd och rättvisa.”
Men gör utbildningarna vid Uppsala universitet det? Det är något som ingen riktigt kan svara på eftersom universitet saknar riktlinjer för hur ett hållbarhetsperspektiv ska tillämpas i utbildningar och eftersom ingen uppföljning sker. Anledningen till att ett styrdokument för hållbar utveckling saknas är närmare än man kan tro. Uppsala universitets styrelse - konsistoriet - antog under våren inte det framtagna dokumentet Program för hållbar utveckling. Konsistoriet tyckte att förslaget var för detaljerat och styrande. Samtidigt hade representanter för vetenskapsområdena, studenterna och universitetsförvaltningen varit delaktiga i framtagandet av programmet och det är väl förankrat i verksamheten. Nu när det äntligen finns ett bearbetat och ambitiöst utkast vore det synd om förslaget urvattnades genom en omskrivning. Uppsala universitet behöver visa hur de bidrar till en bättre värld och hållbara lösningar i samhället, något som stadgas i universitetets mål och strategier.
Uppsala studentkår har under många år verkat för att ett hållbarhetsperspektiv ska införas i utbildningarna. I våras arrangerade studentkåren ett välbesökt panelsamtal om hållbar utveckling. Det finns bra utbildningar i hållbar utveckling vid Uppsala Centre for Sustainable Development. Men problemet är att hållbarhetsperspektivet behövs i alla utbildningar och kurser.
Uppsala universitet måste ge nyantagna och nuvarande studenter den utbildning som faktiskt stadgas i högskolelagen. Högre utbildning behöver hållbar utveckling och det är dags att konsistoriet tar frågan på allvar och snarast antar ett progressivt förslag till Program för hållbar utveckling så att alla studenter, oavsett ämnesområde, kan få en utbildning som förbereder oss för världens utmaningar och ger oss verktyg att skapa en bättre värld.
Caisa Lycken
Ordförande
Uppsala studentkår