Kompetensförsörjningen är en av Region Uppsalas största utmaningar. Problem att rekrytera och bemanna är en av flera orsaker till de växande vårdköerna, kostnaderna för inhyrd personal och stängda vårdcentraler. Det är hög tid att den rödgröna regionledningen tar ansvar för hur Region Uppsala upplevs som arbetsgivare.
Hösten 2016 infördes en ny arbetstidsmodell på Akademiska sjukhuset.
I samband med det varnade sjuksköterskor och läkare för att de nya villkoren skulle innebära att många medarbetare skulle lämna sjukhuset.
Sjuksköterskor och läkare menade att de nya villkoren inte skulle ge tillräckligt med tid för återhämtning och att det skulle bli svårt att bedriva högspecialiserad vård utan erfarna medarbetare. Att köpa vård från andra skulle bli en konsekvens. Trots detta drevs de nya arbetstidsmodellerna igenom.
Vi moderater söker nu svar på vilka effekter de nya arbetstidsmodellerna fått.
Hur många sjuksköterskor valde andra arbetsuppgifter eller arbetsgivare? Vilka effekter har avtalet fått gällande antalet vårdplatser? Fakta talar för att medarbetarsituationen i Region Uppsala är väldigt skör. Sjukskrivningarna har ökat, kostnaderna för inhyrd personal är högre än någonsin och familjer har under sommaren fått flygas till Finland för vård eftersom platserna på neonatalavdelningen i Uppsala halverats.
Vi har kommit till en punkt då problemen med att rekrytera och behålla medarbetare tycks ha effekt på människors möjligheter att få vård.
Vi vill ha tydliga besked gällande hur medarbetarsituationen påverkar vårdköer och vårdplatser. Vi menar att det är hög tid att utvärdera exempelvis hur arbetstidsmodellen som infördes på Akademiska sjukhuset förra hösten har fungerat.
Socialdemokraterna menar att det inte finns någonting som tyder på att arbetstidsmodellerna påverkat antalet vårdplatser. Detta besked gavs på regionfullmäktiges senaste sammanträde. Vi ställer oss mycket frågande till det påståendet. Påverkar inte sjuksköterskornas arbetsvillkor våra möjligheter att rekrytera?
Hur kommer det sig att Örebro universitetssjukhus lyckas nyrekrytera och utöka sin neonatalvård när Uppsala måste stänga vårdplatser?
På deras webbsida framgår att satsningen möjliggör ökad försäljning till andra landsting, bland annat för att neonatal intensivvård på Akademiska sjukhuset kommer att vara reducerad under ett par år.
Akademiska sjukhuset är en av länets största arbetsgivare. Sjukhuset omsätter cirka åtta miljarder kronor och har nästa 8 500 medarbetare. I en så stor verksamhet finns alltid missförhållanden att ta tag i. Politik handlar om att prioritera.
Att kraftigt förändra medarbetarnas villkor är ett högt spel att spela när kompetensförsörjningen är en stor utmaning.
Det var nödvändigt att reformera de gamla arbetstidsmodellerna. Verksamheten kan inte gå runt på övertid och det är bättre med en hög grundbemanning, men det går inte heller att driva igenom vilka förändringar som helst och blunda för konsekvenserna. Nu vill vi se fakta som stödjer påståendet om att den kritiserade arbetstidsmodellen på Akademiska sjukhuset inte påverkat möjligheterna att få vård på Akademiska sjukhuset.
Stefan Olsson, regionråd (M)
Emilie Orring, regionråd (M)