Sedan maktskiftet 2014 har den rödgröna majoriteten skiftat fokus i trafik- och parkeringspolitiken till att alltmer göra det så svårt som möjligt för bilister.
Genom att göra det jobbigt och dyrt att köra bil ska man tvinga människor att gå, cykla eller ta bussen.
När vardagspusslet innebär lämning, jobb, hämtning, sport och matinköp är hänvisningen till cykel och kollektivtrafik inte i alla lägen given. För den som bor utanför innerstaden blir alternativen få. Vårt budskap är tydligt – kommunen ska vara till för alla och då måste politiken vara realistisk och grundad i människors faktiska förhållanden.
En väsentligen enig gatu- och samhällsmiljönämnd antog för två år sedan en handlingsplan för parkeringar i Uppsala kommun. Den innehöll flera utredningsuppslag.
Om fler bilar i centrala Uppsala parkerar i anläggningar frigörs gatumark till annan användning. Genom fler pendlarparkeringar och väl avvägda avgifter kan en beläggningsgrad uppnås, som gör att många fler får tillgång till våra gemensamma parkeringsplatser. I ett av sina första beslut valde den nya majoriteten att besluta att handlingsplanen skulle revideras.
Nu föreslår även majoriteten kraftigt höjda tak för parkeringsavgifter och boendeparkering och nya avgiftszoner med höjda parkeringsavgifter i hela Uppsala stad.
Vi menar att de rödgröna parkeringsförslagen brister i både motivering och konsekvensanalys.
Förslaget till nya parkeringszoner är en del av ett paket med nya regleringar för Uppsala kommun. Utöver höjda avgifter i innerstaden innebär förslaget att nya områden får avgifter på mellan fem och 30 kronor i timmen för parkering på gatumark. Teoretiskt kan gatumarksparkering i hela Uppsala stad bli avgiftsbelagd med zon-taxa. Trots att en avgift om en eller två kronor i vissa fall räcker för att få en rimlig parkeringssituation på en gata innebär zon-indelning att en högre avgift tas ut.
Dessutom avgiftsbeläggs parkering klockan 18-22 med fem kronor i timmen, vare sig det är motiverat på den enskilda platsen eller inte.
Den höjda avgiften efter två timmars parkering, som syftar till att fler ska få använda parkeringarna, avskaffas utan egentlig motivering.
Takavgiften för boendeparkering vill de rödgröna höja från 200 kronor till 500 kronor (!) i månaden.
Avgifterna behöver visserligen justeras men förändringar måste ske varsamt när det handlar om sådant som i hög grad påverkar människors ekonomi. En följsamhet mot konsumentprisindex skulle exempelvis innebära en höjning med 56 kronor.
För att hamna på en nivå i paritet med andra jämförbara städer skulle man hamna någonstans mellan 300-400 kronor. Även en sådan förändring skulle dock behöva implementeras över tid.
Många förstår att det finns parkeringar i det mest centrala Uppsala som kan behöva högre avgifter eller anpassade regleringar för att inte ständigt vara fullbelagda. Även på andra platser i kommunen behöver regleringar ständigt prövas mot rådande förhållanden. Att gå fram med ohämmade och illa underbyggda förändringar av det slag majoriteten presenterat är något helt annat. När de dessutom beskriver de intäktsökningar de ser framför sig blir motiven än mer tveksamma.
Parkeringsavgifter ska användas för att reglera trafiken, inte som ett substitut för skattehöjningar för att avlasta en ansträngd rödgrön kommunal ekonomi.
Nämndens arbetsutskott skickade i december, efter hård kritik från allianspartierna, tillbaka ett förslag om att höja taket för parkeringsavgifterna till 50 kronor i timmen, till förvaltningen för omarbetning. Trots att kommunens eget parkeringsbolag rekommenderat en lägre nivå föreslås nu taket sättas till 40 kronor i timmen.
Under det gångna året har vi följt hur majoriteten tar bort parkeringar på gatumark och försvårar för dem som trots allt behöver bilen för att få vardagen att fungera. I något fall hänvisar man till att det nog går att lösa boendeparkeringen på en närliggande skola. I andra fall är det i de kommande parkeringsgaragen som bilarna ska stå.
Vi går inte med på att hänvisa människor till att parkera i garage som inte är byggda än.
Genom att ensidigt gå fram med höjda avgifter och borttagna parkeringar gör majoriteten tillvaron svårare för boende, näringsidkare och besökare runt om i kommunen.
Alliansen står för valfrihet och moderna fossilfria mobilitetslösningar med fler elbilar, bilpooler och elbussar. Vi uppmanar Uppsalabor, föreningar och näringsliv att göra sin röst hörd och hjälpa oss att sätta stopp för den rödgröna majoritetens verklighetsfrånvända parkeringspolitik. Vi ska jaga utsläppen, inte bilarna!
Mia Nordström, vice ordförande (C) gatu- och samhällsmiljönämnden
Hannes Beckman, ledamot (M) gatu- och samhällsmiljönämnden
Mats Gyllander, ledamot (M) gatu- och samhällsmiljönämnden
Stojka Lakic, ledamot (L) gatu- och samhällsmiljönämnden
Ian Engblom, ledamot (KD) gatu- och samhällsmiljönämnden