Det finns bara tvĂ„ kön – och man kan inte byta

Det Àr bra att införandet av lagen som gör det lÀttare att byta kön bromsas, skriver Mats Reimer.

Är nĂ„gon man? Biologiska mĂ€n som tillĂ„ts stĂ€lla upp i idrotternas damklasser Ă€r bara ett av mĂ„nga problem vid juridiskt könsbyte, skriver Mats Reimer.

Är nĂ„gon man? Biologiska mĂ€n som tillĂ„ts stĂ€lla upp i idrotternas damklasser Ă€r bara ett av mĂ„nga problem vid juridiskt könsbyte, skriver Mats Reimer.

Foto: Avdo Bilkanovic

Debatt2023-08-23 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Socialministern bromsar propositionen om ny könstillhörighetslag, trots att LagrÄdet levererat utkast till lagtext. Kanske har regeringen fÄtt kalla fötter nÀr exempel frÄn Norge, USA och Storbritannien visar att vi mer grundligt borde utrett konsekvenserna av att lÄta en upplevd könsidentitet trumfa biologisk verklighet. Det Àr synd att fÄ svenska feminister vÄgat sig in i denna debatt.

Att de negativa effekterna av sjÀlvvalt kön frÀmst kommer drabba kvinnor har fÄtt upp J.K. Rowling och andra brittiska feminister pÄ barrikaderna, och deras politiker verkar lyssna. Toryregeringen i London lade in veto mot det skotska parlamentets beslut om sjÀlvidentifierat kön, och oppositionspartiet Labour svÀnger ocksÄ. Tidigare har partiledare Sir Keir Starmer svÀvat pÄ mÄlet i frÄgan om en kvinna kan ha en penis, men i sommar har han bestÀmt sig för att en kvinna definieras som en vuxen mÀnniska av honkön.

Kvinnor borde garanteras könsseparation pÄ toaletter, i omklÀdningsrum, vid idrottstÀvlingar och inte minst i kvinnofÀngelser. Storbritannien har tidigare lÄtit manliga fÄngar, som sÀger sig ha kvinnlig könsidentitet, byta fÀngelse. I Är Àndrades de brittiska reglerna sÄ att biologiska mÀn med intakta genitalia inte fÄr överföras till kvinnofÀngelse. Det löser sannolikt inte sÀkerhetsproblemet med manliga fÄngar i fÀngelser för kvinnor. Enligt svenska tidningar skapade en transkvinna för nÄgra Är sedan mycket otrygghet pÄ Hinseberg trots att sjukvÄrden utfört könskorrigering.

Och inom idrotten Àr det absurt att slÀppa in biologiska mÀn i kvinnoklassen, och lÄta mediokra idrottsmÀn utklassa de bÀsta kvinnorna. En manlig pubertet skapar i nÀstan alla sporter en enorm fördel som inte försvinner Àven om man i efterhand sÀnker testosteronet med lÀkemedel. Detta har det internationella friidrottsförbundet nu förstÄtt, och internationella simförbundet fattade samma kloka beslut förra Äret.

NĂ€r LagrĂ„det svarade pĂ„ den förra regeringens lagrĂ„dsremiss ”FörbĂ€ttrade möjligheter att Ă€ndra kön” avfĂ€rdade rĂ„det lĂ€ttvindigt frĂ„gan om eventuellt missbruk av förenklat juridiskt könsbyte. Socialstyrelsen föreslĂ„s göra en ”förenklad prövning” om det ”kan antas att personen kommer att leva i denna (nya) könsidentitet under överskådlig tid”. Hur prövningen skall gĂ„ till i praktiken Ă€r Ă€n sĂ„ lĂ€nge helt oklart, och LagrĂ„det har inte funderat pĂ„ hur man skall göra om biologiska mĂ€n med kvinnliga personnummer skapar rĂ€dsla bland kvinnor i omklĂ€dningsrum och toaletter.

I Norge sker ingen prövning av juridiskt könsbyte, den som fyllt 16 Är ber om en blankett frÄn skatteverket och efter nÄgra veckor kommer ett nytt personnummer. För barn mellan 6 och 15 Är Àr det förÀldrarna som ansöker. Erna Solbergs högerregering lade fram det norska lagförslaget 2016, men nÄgon utvÀrdering av vilka konsekvenser lagen medfört har inte gjorts i Norge, trots att över 2000 Àndrat registrerat kön i norska folkbokföringen.

En ovÀntad effekt av byte av juridiskt kön har dock diskuterats i norska medier i sommar. Till skillnad frÄn i Sverige kan norska universitet sÀrbehandla utifrÄn kön. En av de svÄraste utbildningarna att komma in pÄ, Industriell Þkonomi og teknologiledelse, gav tvÄ poÀng extra till kvinnliga sökare. Det visar sig nu att minst en, och sannolikt flera, av kvinnorna Àr mÀn som bytt juridiskt kön enbart för att fÄ dessa extra könspoÀng.

Även om de allra flesta transkvinnor bara vill leva i lugn och ro, kommer sjĂ€lvvalt kön kunna skapa en rad negativa effekter. Det Ă€r naivt att tro att förenklade juridiska könsbyten inte kommer missbrukas, och det Ă€r hög tid att fĂ„ in feministiska perspektiv i debatten sĂ„ att nuvarande regering inte lĂ€gger fram detta illa utredda lagförslag. Kön Ă€r en helt biologisk realitet, vi Ă€r alla Ă€r födda av en kvinna. Barnmorskan tilldelar inte barnet kön, utan konstaterar. Det finns bara tvĂ„ kön och man kan inte byta.