Sveriges står inför stora samhällsutmaningar med en åldrande befolkning, unga i behov av utbildning, integrationsproblematik, ökande gängkriminalitet och accelererande vårdkostnader. Lägg därtill klimatfrågan, den ökande konkurrensen från omvärlden och ett instabilt politiskt läge. Mot den kulissen är det lätt att se dystert på framtiden.
Men det finns ljusningar. Som ett litet exportberoende land har vi historiskt varit duktiga på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.
Den klassiska tillverkningsindustrin kunde växa sig starkt under 1900-talet mycket tack vare det starka stödet från politikerna. Uttrycket ”Det som är bra för Volvo är bra för Sverige” skapade arbetstillfällen för tusentals människor och skatteintäkter för landet. I takt med att arbetsmarknaden och näringslivet nu dramatiskt förändras i en teknikdriven och globaliserad värld, är det viktigt att vi moderniserar samverkan mellan politiker och näringsliv.
Sverige är framförallt världsledande på områden som handlar om kunskap. Vi har lyckats positionera oss som ett land där innovation och nyföretagande ligger i framkant.
Den svenska start-up-scenen är full av initiativ inom green-tech, health-tech och delningsekonomi som kan bli nya framgångsrika stjärnor på företagshimlen.
Inte minst i Uppsala finns många goda exempel. Sverige har flest framgångsrika start-ups i världen per capita och ligger i nivå med Silicon Valley. Så sent som den 26 november 2018 publicerade Dagens Industri en artikel om hur utländska aktörer köper upp svenska företag i allt större utsträckning. Ledande politiker och forskare från hela världen vallfärdar hit för att lära mer om det svenska ”start-up-undret”. De hyllar entreprenörer som ser lösningar där andra ser problem, entreprenörer som inte trivs i stela eller fyrkantiga strukturer och tack vare fria ramar och utrymme för kreativitet har lyckats skapa nya företag, sådana som vi bara något decennium tillbaka inte hade kunnat föreställa oss – som Skype, Spotify och Klarna. Företag som lyfts upp som goda exempel på det nya näringslivet och som med rätta fått både uppmärksamhet och finansiellt stöd genom stora investeringar.
Det är fantastiskt. Men det räcker inte för att lösa framtidens välfärdsutmaningar.
För det behövs många fler starka företag som kan utveckla framtidens lösningar på växande behov i skolan, i äldreomsorgen, i frågan om att integrera nya svenskar, för att minska kriminaliteten, hejda vårdkostnader och hitta innovativa lösningar på klimatfrågan.
Det saknas inte initiativ eller goda idéer. Men Sverige måste se till att vi har de bästa förutsättningarna för att kunna genomföra en offensiv näringspolitik i en föränderlig värld. I en teknikdriven, snabbrörlig och svåröverblickbar tid måste lösningar komma från offentlig sektor och näringsliv i samarbete. Bara så kan vi säkra den nya välfärden. Ingen av oss vet i dag exakt vilka utmaningar vi kommer att ställas inför i morgon.
Politiker måste därför frigöra sig från gamla referenser och se att morgondagens lösningar på samhällets behov inte kommer att skapas vid skrivborden på myndigheterna eller i kommunhusen. Det gamla sättet att jobba på är helt enkelt inget recept för framtiden.
Därför är vi djupt oroade just över bristen på samarbete och dialog om innovation och utveckling mellan företrädare för offentlig sektor och välfärdens entreprenörer.
Vi är också oroade över bristen på investeringar i välfärdens företag och inte minst i kvinnors bolag. Kvinnor driver tre av tio bolag i Sverige utom i välfärden där kvinnor driver sex av tio bolag. Kvinnor är dessutom enligt studie av BCG särskilt framgångsrika i att driva företag som ställer krav på långsiktigt hållbarhet. Något som passar särskilt bra i välfärden.
Vi menar därför att den offentlig sektorns uppdrag i ett framtida näringsliv framförallt ska vara att säkerställa att entreprenörer har goda förutsättningar att bidra till välfärd och samhällsnytta genom att kvalitetssäkra att lagar och regelverk upprätthålls och hänger med i utvecklingen. För det krävs en nära dialog mellan det nya näringslivet och offentlig sektor.
Nu krävs modiga politiker som våga ta initiativ för att säkra ett modernt samhälle där näringsliv och offentlig sektor kan arbeta sida vid sida.
Målet måste vara ett Sverige som står starkt i en ny global konkurrens och som dessutom hjälper oss att navigera i de utmaningar vi ännu inte känner till. Vi hoppas att Sveriges nästa regering kommer att ta frågan om entreprenörers, och särskilt kvinnors, möjligheter att bidra till välfärden på största allvar.
Maria Mattsson Mähl, välfärdsentreprenör och grundare av AlphaCE
Patricia Olby Kimondo, vd och grundare People Productions