Covid-19 pandemin har inneburit en enorm omställning för sjukvården i världen, i Sverige och även i Region Uppsala. Dessutom har pandemin satt fokus på intensivvården och dess oumbärliga roll i sjukvården i allmänhet och i covid-19-pandemin i synnerhet. Nu är det tid för Region Uppsala att ta tillfället i akt och agera för att säkra intensivvårdens framtid för sina regioninvånare.
Sverige har minst antal intensivvårdsplatser per invånare jämfört med andra europeiska länder. Men det är mindre känt att Region Uppsala har minst antal intensivvårdsplatser per invånare i landet när man tar hänsyn till Akademiskas högspecialiserade sjukvårdsuppdrag. Intensivvårdsplatserna på Akademiska upptas inte bara av regionens egna invånare utan även i hög grad av patienter från andra regioner i behov av vår unika kompetens. Det är även mindre känt att antalet intensivvårdsplatser i regionen har minskat med 30 procent sedan år 2000. Samtidigt har antalet regioninvånare ökat med 30 procent och antalet behandling där intensivvård i någon del av vårdkedjan kan bli aktuell ökat avsevärt.
Regionen prognostiserar att antalet invånare ökar med över 100 000 fram till år 2050. Samtidigt kommer åldersfördelningen i länet att förändras och andelen i yrkesverksam ålder kommer att minska, medan andelen över 80 år bli större. Enligt Länsanalys befolkningsprognos 2019–2050 kommer andelen 80 år och äldre att öka från 4,5 procent till 8,5 procent jämfört med 2019. Allt detta kommer att ställa mycket höga krav på regionens politiker att matcha de redan bristande intensivvårdsresurserna med de framtida demografiska utmaningarna.
I dag står intensivvården på Akademiska sjukhuset inför ständiga utmaningar i form av plats- och personalbrist, organisatorisk- och lokal fragmentering samt brist på helhetssyn och framtidsvision. Pandemin har med all önskvärd tydlighet synliggjort dessa utmaningar och påkallat behovet för en helhetslösning.
Vi står inför ett vägval när väl covid-19-pandemin är över. Samtidigt står vi med en utsliten och utmattad personalgrupp samt tuffa ekonomiska besparingskrav för att få ekonomin i balans på Akademiska Sjukhuset. Vi måste fråga oss om vi ska fortsätta nedrusta Akademiska Sjukhusets mest komplexa och viktigaste resurs eller om ska vi satsa för framtiden? Vi måste räkna med att covid-19-pandemin är en av många utmaningar som vi får leva med framöver.
Samtidigt finns det positiva utvecklingar inom sjukvården som är beroende av att sjukhuset kan erbjuda intensivvård i världsklass när det verkligen behövs. Satsning på framtidens intensivvård kommer inte bara att säkra vården för våra invånare i regionen utan kommer också generera ekonomiska intäkter som Akademiska Sjukhuset har stort behov av.
Regionen behöver ta vara på alla lärdomar som pandemin har erbjudit och ta fram en åtgärdsplan för att säkra personal- och kompetensförsörjningen för minst tio år framåt. Man behöver en vägkarta som är förankrad i de verksamheter som bedriver intensivvård och anpassad till de demografiska förutsättningar som Region Uppsala har prognosticerat för och i detta måste scenarier med pandemier och andra svåra påfrestningar på samhället finnas.
Vi har ett gyllene tillfälle att agera proaktivt för att bygga upp framtidens intensivvård inom Region Uppsala. På så vis kan vi fortsätta erbjuda regionens invånare sjukvård i världsklass och säkra framtiden för Akademiska sjukhuset som betydelsefull arbetsgivare i regionen!