Hur ska Knivstas skolor utvecklas?

I Alliansen vet vi vad som är viktigt för en positiv skolutveckling. Det skriver Göran Nilsson (M).

Göran Nilsson (M) skriver om skolsatsningar i Knivsta.

Göran Nilsson (M) skriver om skolsatsningar i Knivsta.

Foto: Rolf Hamilton

Debatt2014-07-29 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Knivsta har en mycket bra placering i Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) rankning beträffande kvalitet och resultat i grundskolan. Vi har plats 14 av landets 290 kommuner. Det är givetvis glädjande, men innebär samtidigt en press på ytterligare utveckling. Alla landets kommuner arbetar intensivt med skolutveckling vilket innebär att man snabbt sjunker i rankning om man inte ständigt håller ångan uppe i kvalitetsfrågorna.

Eftersom utgångsläget är mycket bra är det inte rimligt att kullkasta nuvarande arbetssätt och bygga upp en ny verksamhet från grunden. Vi har en väldigt kompetent och engagerad personal, duktiga elever och stödjande föräldrar. Men vi har också områden som vi har identifierat som utvecklingsområden. Vi har jämförelsevis få elever som inte klarar målen och få elever som inte trivs i skolan, men problemen finns och vi måste göra allt för att alla elever både ska klara målen och gå till skolan med glädje.

I Alliansen vet vi vad som är viktigt för en positiv skolutveckling. Grunden är studiero och tillräckliga resurser så att alla elevers behov kan tillgodoses. Vi behöver mindre klasser i lågstadiet. Vi har elever som behöver mer tid med en kompetent lärare, men dessa elever har mycket olika behov, och skolans arbetssätt måste anpassas därefter. Det gäller inte minst lärarnas vidareutbildning.

Ett relativt stort antal elever behöver speciallärare. Självklart ska denna resurs ständigt anpassas till behoven. De högpresterande elevernas behov glöms ofta bort, men dessa elever behöver också stimulans för att kunna utvecklas enligt sina förutsättningar.

De särbegåvade eleverna är en grupp som på senaste tiden har fått uppmärksamhet, men som tidigare har varit så gott som okända. Dessa elever är viktiga eftersom skolans insatser har mycket stor betydelse för dessa elevers resultat. De kännetecknas av att ha goda grundförutsättningar att tillgodogöra sig kunskap, men olika hinder som medför att de inte lyckas så bra. Dessa hinder kan vara exempelvis vara koncentrationssvårigheter eller en mindre psykisk funktionsnedsättning.

Men har vi pengar till alla dessa satsningar? Ja, i det moderata budgetförslaget finns – utöver pengar till oförändrad ambitionsnivå – även pengar till satsningar på större personaltäthet i både förskolan och grundskolan. Dessutom kan vi finansiera IT-satsningar, extra löneutveckling och extra vidareutbildning.

Knivsta kommuns skolor har goda förutsättningar att ge alla elever bästa tänkbara stöd, men det kräver engagemang av alla berörda: elever, föräldrar, skolpersonal och politiker. Det samarbete med i första hand landstinget som vi för närvarande utvecklar – inom ramen för närvård – kommer att bli en värdefull hjälp i ansträngningarna för att alla elever ska uppnå studiemålen.

Göran Nilsson (M), Ordförande i utbildningsnämnden i Knivsta kommun

Läs mer om