I förra veckan besökte jag den franska huvudstaden Paris, på onsdagsmorgonen gick de flesta fransmän som vanligt till de små kioskerna vid metron för att köpa morgontidningen, kanske en Charlie Hebdo, som utkommer på onsdagar. Mitt emot OECD:s huvudkontor ligger en av Paris judiska synagogor. Vid en första anblick ser det ut som en ambassad, närmar man sig ser man religiösa symboler som avslöjar.
Synagogan i Paris är helt omgärdad av svart stängsel i spetsig metall. Kameraövervakning från samtliga håll, pansarglas. Vid ett besök veckan före, vid judiska församlingen i Malmö, bevakades verksamheten av tungt beväpnad polis.
Detta för att föräldrar ska känna trygghet i att lämna sina barn i skolverksamheterna, att församlingen ska kunna utöva det aktiviteter och möten som man har rätt till i en demokrati utan att riskera sitt liv.
Länsstyrelsen i Skåne har märkligt nog avslagit hemställan om kameraövervakning, trots att riksdagen 2013 beslutade om att underlätta möjligheten.
En församling som upplever hot och rädsla och som vill agera förebyggande kan inte stoppas för att man först måste uppvisa konkreta problem med skadegörelser. I vissa kommuner finns stadsdelar som återkommande drabbats av kriminalitet men som ändå får avslag av länsstyrelsen eller efter prövning av Datainspektionen.
Folkpartiet anser att det måste gå att få ett positivt besked för att öka tryggheten för den judiska församlingen i Malmö.
Vi vet också när det gäller säkerheten för de judiska institutionerna att medlemmar ideellt ställer upp för att vakta. Precis som situationen var i Köpenhamn när en terrorist valde att angripa den församlingen, med dödlig utgång. Detta är helt orimligt.
Regeringen måste agera mot antisemitismen i Sverige. Särskilt allvarlig är hanteringen av hatbrott inom det polisiära, mer måste göras kring utredning och kompetens.
Folkpartiet lyfte för drygt en vecka sedan frågan i riksdagen med krav hos regeringen att genomföra analys och kartläggning av hatbrotten, i synnerhet de med antisemitiska motiv. Det finns mycket som indikerar på att straffskärpning inte utdelas, hatbrott måste straffas hårdare än i dag, fler ärenden måste också klaras upp.
Regeringen har i dag, när Folkpartiet interpellerar inrikesminister Anders Ygeman om säkerheten för den judiska minoriteten i Sverige, en möjlighet att visa handlingskraft.
De senaste veckornas uttalanden har varit väldigt vaga, utan några konkreta politiska eller ekonomiska löften till församlingarna.
Det kan inte vara så att föräldrar tvingas hålla barnen hemma från förskolan, att fritidsaktiviteter ställs in. Att säkerheten kring känsliga objekt som situationen är i Malmö lämnas till enskilda medlemmar att lösa.
Den polisiära närvaron är tidsbegränsad. För att på sikt lösa säkerhetsfrågorna måste långsiktiga lösningar till, regeringen sitter på beslutsmakten att kunna stötta mer.
När det gäller hatbrott och polisens prioritering krävs det också politiska beslut som möjliggör för polisen att arbeta med just dessa frågor. Situationen kring hatbrott med antisemitiska motiv är särskilt bekymmersam i Malmö, men förekommer också i andra storstäder. Det är de familjerna nu som känner obehag, som tyvärr tvingas dölja sin identitet. Så kan det inte vara i Sverige. Menar regeringen allvar krävs resurser för detta.
Sverige ska stå upp för yttrandefriheten, men också rätten att praktisera sin kultur och religion.
Det krävs en mycket tuffare signal från samhället mot dem som inte delar dessa grundläggande demokratiska principer och mänskliga rättigheter.
Folkpartiet lyfter frågan i dag i riksdagens kammare kring den judiska minoritetens säkerhet. Vi vill veta vilka åtgärder regeringen kommer vidta så att polisen och säkerhetspolisen bättre kan prioritera skyddet av de judiska institutionerna, men också hur den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism konkret kommer prioritera arbetet mot antisemitism.
Många tal har hållits och många uttalanden om naivitet har gjorts. Inrikesministern och regeringen har nu det yttersta ansvaret att agera på riktigt.
Roger Haddad (FP), riksdagsledamot för Västmanland
ledamot av Justitieutskottet