Astma- och Allergiförbundet och Handikappförbundet har på sistone blivit kontaktade av oroliga hyresgäster från allergihuset i Uppsala. Allergihuset ägs av Uppsalahem och är det enda i sitt slag i hela Uppsala län, och ett av få i hela Sverige. Det byggdes i mitten av 1990-talet delvis med pengar från Byggforskningsrådet.
Projektets målgrupp var "personer med känsliga slemhinnor och hud samt med elöverkänslighet. Speciella åtgärder görs för att anpassa bostäderna till denna målgrupp".
Huset byggdes med speciella byggtekniska lösningar, materialval och uppfördes med särskilda arbetsmetoder i byggprocessen. Uppsalahem ansåg då att "utvecklingen måste gå vidare framför allt inom området bostäder för människor med speciella hälsoproblem". I ett regeringsbeslut står att läsa att "Enligt planbeskrivningen ges byggnaden och lägenheterna en utformning som är särskilt anpassad för allergikers och elöverkänsligas krav och behov. Forskningsmedel finns avsatta för projektets utvärdering på såväl kort som lång sikt".
I hyreskontraktet finns ett förbud mot rökning och pälsdjur. Ytterligare anvisningar och rekommendationer tillkom i samarbete med Uppsalahems förvaltare, Hyresgästföreningen och boenderepresentanter för att begränsa införsel av allergiframkallande ämnen i huset.
I december 2014 beslutade Uppsalahems vd Mikael Rådegård och Uppsalahems styrelse att avveckla dessa anvisningar med rekommendationer som funnits i allergihuset i Uppsala sedan 2007. Vid ett nytt styrelsemöte i februari fastställdes samma beslut.
Att anvisningarna för allergihuset ska tas bort innebär att det nu ska bli tillåtet att grilla, ha burfåglar, parfym, använda starka städkemikalier, välja material med kemiska emissioner med mera. Detta kommer att bli förödande för många av husets hyresgäster. Uppsalahem sviker de boende och frångår dessutom det statliga projektets syfte.
Det är uppenbart att kunskapen och förståelsen om vilka problem människor med besvärlig allergi och annan överkänslighet lever med numera är bristfällig hos Uppsalahem.
Om det funnits egen erfarenhet av hur det är att leva med en dold funktionsnedsättning, där man är beroende av hänsyn från omgivningen, hade man säkerligen stått bakom de rekommendationer om tillgänglighet som finns i den av Sverige antagna FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Nu undrar vi: Hur ska Uppsalahem upprätta förtroendet och återställa tryggheten för de hyresgäster i allergihuset som lever med besvärlig allergi och astma, samt fortsätta att följa upp det statliga projektet "Hus med sunt inneklimat" i Uppsala?
Maritha Sedvallson, ordförande Astma-och Allergiförbundet
Ingrid Burman, ordförande Handikappförbunden
Astrid Mäkitalo, ordförande Astma- och Allergiföreningen i Uppsala och Knivsta