Hyresgästerna drabbas

Fastighetsägarna ställer krav som går i otakt med lagstiftningen, skriver Jens Nilsson och Mårten Gulin från Hyresgästföreningen i ett svar till Fastighetsägarna Mittnord.

DEBATT2015-04-16 13:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hyresgästföreningen måste bemöta de osakligheter som Fastighetsägarföreningen Mittnord genom Andreas Sjöberg för fram (7/4) i debatten kring strandningen av över 7 000 privatägda hyresrätter i Uppsala.

Fastighetsägarna ifrågasätter i de två tidigare debattinläggen hur Hyresgästföreningen genomfört förhandlingarna. Det var först efter att Fastighetsägarna den 19 december höjde sina redan väl tilltagna yrkanden på hyreshöjningar som Hyresgästföreningen sänkte sina bud. Förutsättningarna för de fortsatta förhandlingarna i Uppsala hade då också kraftigt förändrats i och med beslutet om frysta hyror hos halva hyresbeståndet i staden, Uppsalahem och Studentstaden. Vi såg oss efter deras höjning inte bundna av gängse förhandlingsrutiner och sänkte vårt bud. Sjöbergs beskrivning av Hyresgästföreningen som ”obegriplig och oprofessionell” gäller alltså i första hand hans egen organisation.

Vi ska väl inte behöva påminna Sjöberg om att förhandlingarna med Fastighetsägarnas medlemmars faktiskt fortfarande pågår? Men i det fallet vill de invänta hyresnämndens prövning av de större fastighetsägarnas höjningskrav. Något som ökar osäkerheten för hyresgästerna men som säkert är bra för fastighetsägarna.

Värdeökningar på fastigheter i Uppsala och redan genomförda hyreshöjningar de senaste åren gör att det är mycket lönsamt att vara fastighetsägare i Uppsala idag. Både Stena och Rikshem, som här företräds av Fastighetsägarna, har trots flera år av hyreshöjningar ändå fått igenom drastiska hyreshöjningar vid renoveringar, i Stenas fall genom prövning i både Hyresnämnd och Hovrätt.

Fastighetsägarna anser kanske att det beror på den alltför ”låga” hyresnivån i Uppsala?

Bruksvärdet på en lägenhet ska vid prövning värderas enskilt. Att som fastighetsägarna med utgångspunkt i bruksvärdet begära samma höjningar för tusentals lägenheter är vare sig seriöst eller i överensstämmelse med gällande lagstiftning. Hyresjusteringar strikt enligt bruksvärdet kan också leda till hyressänkningar, något som Hyresgästföreningen ser som troligt för en del lägenheter i Uppsala.

Sjöbergs argument att nyproduktionen av lägenheter skulle minska på grund av återhållsamhet vid hyreshöjningar kan vi inte heller förstå. Som marknadschef borde han vara väl medveten om att nyproducerade lägenheter hyressätts efter vad de kostar att bygga och inte utifrån bruksvärdet.

Hur Sjöberg än vrider och vänder på begreppen går det inte att komma ifrån att Fastighetsägarna smiter från sitt samhällsansvar och ställer krav som går i otakt med lagstiftningen. Tyvärr drabbar detta ohållbara beteende tusentals hyresgäster och i förlängningen också alla seriösa fastighetsägare.

Jens Nilsson och Mårten Gulin för Hyresgästföreningen

Läs mer om