Uppsala har växtvärk och har nyligen passerat 200 000 invånare. Företagen står i kö för att investera i kommunen och tillväxtpotentialen lockar nya invånare. När det nu är dags för de årliga förhandlingarna av bostadshyrorna har Uppsala vinden i ryggen.
Bostadsrätternas dominans av centrala Uppsala är påtaglig. På väldigt få orter, kanske ingen alls, är bostadsrätten så dominant som i centrala Uppsala.
Bostadsrätten är en unik svensk boendeform som har många fördelar, men som också kräver tillgång till kapital för den som vill köpa, i Uppsala väldigt mycket kapital.
Hyresbostaden är en boendeform som passar synnerligen bra i kommuner med starkt tillväxt och hög inflyttning. I Uppsala spelar hyresbostaden en särskilt viktig roll, inte bara för att här finns många studenter, utan också för att arbetsmarknaden kräver att det på kort sikt finns tillgängliga bostäder utan krav på kapitalinsats. Hyresbostäder är med andar ord en förutsättning för att Uppsala ska kunna tillvarata sin tillväxtpotential.
Så här års drar de kollektiva förhandlingarna om nästa års bostadshyror i gång. Hyresgästföreningen och privata fastighetsägare kommer att träffas otaliga gånger under hösten för att stöta och blöta argument och tillsammans, precis som riksdag och regering gett parterna i uppdrag, försöka enas om den årliga justeringen av hyrorna.
Fastighetsägarna Mittnord har förhandlingsuppdraget för omkring 3 000 lägenheter i Uppsala. Dessutom finns flera stora hyresvärdar som själva ansvarar för hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen. Fastighetsägarna går till förhandlingsbordet med inställningen att lägenhetens bruksvärde ska avgöra hyresnivån. Bruksvärdet bestäms av en rad faktorer tillsammans.
De huvudsakliga beståndsdelarna är lägenhetens standard, kvaliteten på förvaltningen av fastigheten och fastighetens geografiska läge. Bruksvärdet ska helt enkelt spegla bostadskonsumentens värderingar av hyresbostaden.
Fastighetsägarna Mittnord har gjort en genomlysning av hyresbostadsmarknaden i Uppsala med utgångspunkt i bostadskonsumenternas värderingar av olika stadsdelars attraktivitet.
Analysen visar att hyresstrukturen inte särskilt väl speglar bostadskonsumenternas värderingar av stadsdelarnas attraktivitet.
Med utgångspunkt i analysen, samt att vi vill premiera hyresvärdar som satsat på att höja förvaltningskvalitén och standarden, kommer vi att presentera ett differentierat yrkande.
Det innebär att vi vill att hyresnivåerna ska justeras olika mycket beroende på var lägenheten ligger, vilken standard den har samt hur bra förvaltningskvalité hyresgästen erbjuds.
Vi är övertygade om att hyresbostaden har en ljus framtid i Uppsala. Men för att långsiktig förvaltning ska vara intressant och genomförbar måste det finnas möjligheter att med hjälp av regelbundna hyresjusteringar satsa resurser på fortsatt god förvaltning och standard.
Vi ser fram emot de kommande förhandlingarna och utgår från att Hyresgästföreningen tillsammans med Fastighetsägarna vill ta ett gemensamt ansvar för att utveckla hyresbostaden i Uppsala. Genom det tillvaratas kommunens tillväxtpotential.
Andreas Sjöberg , marknadsområdeschef Fastighetsägarna Mittnord