Det är ingen hemlighet att Uppsala universitet har det tufft ekonomiskt. Vi studentkårer har uppmärksammat hur höjda hyror och ökade kostnader har gått ut över studenterna flera gånger förut. I det här debattinlägget behöver vi inte längre spekulera, utan kan peka på en konkret konsekvens av höjda hyror som går ut över oss studenter.
Just nu vill universitetet flytta flera institutioner till Gamla torget. Detta ska rädda ekonomin. Det finns inget fel med resonemanget i teorin. Det är väl enkel matematik? Fler institutioner som kan dela på en hyra kommer leda till att institutionerna på Gamla torget får lägre hyra. Institutionerna som flyttar in från Engelska parkens hyra kommer att bli högre.
Men matten är svårare än så. Under tidens gång har man varit alldeles för insnöade på att flytta ut. Riskerna med flytten som studentkårer och institutioner har pekat ut och lösningarna som vi har föreslagit har inte undersökts alls.
Man tittade helt enkelt bara på hur institutionerna skulle kunna flytta utan att fundera på hur vi kan rädda ekonomin.
En rapport från intendenturen på campus Engelska parken visade att man eventuellt behöver stänga ner delar av Engelska parken om flytten blir av. Huset har varit en självklar del av campusområdet i över hundra år. Det var i den byggnaden som Knut Ångström undervisade för ett starkt ökande antal studenter som kom att bli en del av Uppsalas historia som intellektuell supermakt.
Det finns risker med Karin Boye-biblioteket också. Hyran är redan dyr och det är osäkert om den dyrare hyran efter den föreslagna flytten skulle vara möjlig att betala.
När huset sägs upp finns det få skäl att se att det går att få tillbaka i universitets besittning. Ett vinstdrivande gymnasium kommer inte att ha problem med hyreskostnaderna.
Hur många gånger har inte vi tänkt: "Vad hade hänt om vi behållit den där byggnaden?"
Frågan om kulturarv är dock bara en liten del av bilden. Flytten innebär en försämrad arbetsmiljö för anställda och studenter. Redan i dag är Gamla torget ett överbelastat och överfullt campus. Flytten innebär att campuset kommer att husera nästan 4 000 studenter, jämfört med de dryga 3 000 som huserar där idag. Och då äter studenter redan lunch på golvet. Hur blir det sen?
Nästan 1 300 studenter och medarbetare på universitetet delar vår oro och vår problembild. Vi vet detta för att de har skrivit under vår namninsamling mot flytten.
Hur den här flytten ska gå till utan att försämra arbetsmiljön för studenterna och de anställda är fortfarande inte utrett eller fastställt. Vi behöver lösningar som inte går ut över arbetsmiljön. Lösningar som kan säkerställa långsiktig finansiering och trygga villkor.
Detta gör vi genom att helt och hållet se över hyressättningen över området. En jämn hyressättning skulle kunna vara en bättre lösning och stabilisera ekonomin så att en flytt inte behöver ske. Då får vi chansen att rädda studenterna, byggnaderna och hela området.
Att tömma ett campus från studenter och flytta till ett redan överfullt campus är inte en bra lösning på problemet. Konsekvenserna kan bli stora och oförglömliga.
Studentkårernas representanter i områdesnämnden:
Lies Youcefi, ordförande Samhällsvetenskapliga sektionen vid Uppsala studentkår
Maria Sorelius, ordförande Humanistiska sektionen vid Uppsala studentkår
Arvid Sandström, ordförande Juridiska föreningen i Uppsala