Klimatutmaningen är stor och krävande. De globala utsläppen måste snabbt börja sjunka om vi ska klara av att begränsa temperaturökningen till max två grader. Utmaningen förutsätter att vi i Sverige, liksom i världen i stort, använder oss av effektiva och träffsäkra styrmedel. Därför är det bekymmersamt att miljö- och klimatminister Åsa Romson (MP) nu vill återinföra ett klimatinvesteringsprogram som riskerar att bli ineffektivt och där skattebetalarnas pengar förslösas genom att i hög utsträckning gå till åtgärder som hade genomförts även utan bidrag.
Regeringen vill nämligen lägga 1,9 miljarder kronor på ett klimatinvesteringsprogram till kommuner och regioner. Forskningen är mycket tydlig med att denna typ av stödsystem och subventioner i regel är ineffektiva som styrmedel.
Samma slutsats har dragits av tidigare stödsystem som Socialdemokraterna har prövat. Exempelvis var det tidigare klimatinvesteringsprogrammet, KLIMP, som avslutades 2012 och som nu står som modell för regeringens ”nya” stödprogram förknippat med stora brister.
Det generellt sett mest effektiva styrmedlet är pris på utsläpp. Sverige var tidigt ute med att använda miljöstyrande skatter och införde till exempel koldioxidbeskattning redan 1991 vilket är en viktig förklaring till varför Sverige har lyckats sänka sina utsläpp. Sedan dess har också EU:s utsläppshandelssystem kommit på plats vilket ytterligare har bidragit till att sänka de svenska och europeiska utsläppen.
Vi moderater menar att det är fel när miljö- och klimatskatter används som ett sätt att driva upp det totala skattetrycket.
Tyvärr är det vad den nuvarande regeringen vill göra. I stället måste miljöskatter användas som ett verktyg för att sänka skatten på jobb och företagande. Annars riskeras jobb och tillväxt. Att både höja miljöskatterna och skatterna på jobb och företagande är att blanda en giftig cocktail.
Det är oroväckande att regeringen budgeterar 1,9 miljarder kronor på ett nytt klimatinvesteringsprogram när man saknar svar på hur tidigare brister ska undvikas. För oss moderater är det självklart att vi måste ställa samma krav på effektivitet inom miljö- och klimatpolitiken som inom andra politikområden. Skattebetalarna har rätt att få valuta för sina pengar.
Tyvärr verkar regeringen vara av en annan uppfattning. Det räcker inte med goda intentioner i miljö- och klimatpolitiken.
Johan Hultberg, miljö- och klimatpolitiskt talesperson (M)
Åsa Sikberg, ordförande (M) i Uppsala läns landsbygdsgrupp