Den svenska bostadsmarknaden är i ett undermåligt tillstånd, vilket slår hårt mot dem som står långt från arbetsmarknaden och i förlängningen mot företagen. I ett öppet brev från Spotify, tisdagen den 12 april, konstaterades att bristen på hyresrätter var det främsta hindret för fortsatt tillväxt. Nu har regeringen tillsammans med oppositionspartierna i förhandlingar om bostadspolitiken ett unikt tillfälle att komma tillrätta med problemen. En meningsfull överenskommelse är viktig för dem som ännu inte har fått in en fot på bostadsmarknaden, men även för företagen.
Att öka mobiliteten genom att införa fri hyressättning i samtliga bestånd vid nyinflyttning borde vara en självklar del av en blocköverskridande uppgörelse.
Med dagens hyressystem sitter man och håller på sitt kontrakt och är livrädd för att släppa taget. Det är logiskt eftersom alla vet att det i princip är omöjligt att få tag på ett nytt kontrakt om man förlorar sitt gamla. Detta gör att det tillslut bara blir en liten priviligierad grupp som har förstahandskontrakt.
Dagens system på hyresmarknaden är djupt orättvist och bidrar till en större segregation och mindre mobilitet i samhället.
I 250 av Sveriges kommuner rapporteras en akut bostadsbrist. Den leder till omfattande samhällsekonomiska kostnader. Bara i Stockholm beräknas 21 miljarder kronor gå förlorade varje år på grund av bostadsbristen. Alldeles för många får tacka nej till jobberbjudanden på grund av att det är svårt att hitta bostad. I förlängningen tvingas dessutom företag att söka sig utomlands för att finna arbetskraft. Genom att införa fri hyressättning kommer mycket av ineffektiviteten i samhällsekonomin att försvinna eftersom fler bostäder kommer att bli tillgängliga.
Fri hyressättning borde på sikt införas i samtliga bestånd, men det finns anledning att göra det stegvis.
Det är ingen som är intresserad av att någon kastas ut på gatan på grund av kraftigt höjda hyror. Till en början vore det därför lämpligt att införa fri hyressättning vid nyinflyttning. Därmed skulle det krävas ett byte av bostad för att hyran skulle justeras.
Fri hyressättning är bara skrämmande om man förutsätter att hyrorna kommer att höjas, men det är inte nödvändigtvis sant och måste dessutom sättas i perspektiv.
I ett system med fri hyressättning skulle troligtvis hyrorna ligga på en lägre nivå än vad man betalar om man tvingas till ett andrahandskontrakt.
För de som i dag står långt från förstahandskontraktet kommer fri hyressättning att leda till ett större utbud och lägre kostnader.
Det nuvarande hyresrättssystemet är gravt dysfunktionellt. Man ska vara bra verklighetsfrånvänd för att inte se de principiella och de ekonomiska fördelarna med fri hyressättning. Därför borde en bostadspolitisk överenskommelse innehålla tydliga steg i riktning mot friare hyressättning.
Henrik Edin, förbundsordförande, Liberala ungdomsförbundet