Inför introduktionsanställningar

Kristdemokraterna föreslår en form för introduktionsanställning för att få fler i arbete, skriver Jonas Segersam.

Jonas Segersam.

Jonas Segersam.

Foto: stewen@qimage.se

Debatt2016-09-11 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter förra höstens flyktingström till Sverige vidtar nu ett långsiktigt arbete med integration av de som efterhand beviljas uppehållstillstånd. För att detta ska fungera framgångsrikt är vi beroende av våra svenska företag. Och eftersom företagen är beroende av tillgången på arbetskraft borde ekvationen vara enkel.

Men i Sverige har vi haft en situation där socialdemokratin och fackföreningarna skapat ett elitsamhälle för dem som kvalificerar sig till dyra arbeten med kollektivavtal och heltidsanställning. För dem som inte uppfyller kraven hänvisas man till att sitta hemma och ta emot bidrag. Så kallade enkla jobb har i vårt land blivit en bristvara, både för dem som söker dem och för företagen. Inom EU har de länder som har låg arbetslöshet till exempel Tyskland, där Merkel och Kristdemokraterna styr, en större andel enklare jobb. I Sverige har ingångslönerna stigit snabbare än övriga löner, något som facken ser som en framgång, men som samtidigt innebär högre trösklar för alla nyanlända.

När Stefan Löfven i veckan ger sin regeringsförklaring borde han som en sann socialdemokrat fokusera på jobben. Men då inte bara för de priviligierade utan för unga på väg in i vuxenlivet och nyanlända som annars hänvisas till passivitet och utanförskap.

Löfven tycks tro att man kan tvinga fram arbeten med politiska beslut, som ”traineejobben” och genom att tvinga sina ministrar att anställa fler via sina myndigheter. På samma sätt kan inte Uppsala kommun släppa detta område helt och hållet till arbetsförmedlingen och hänvisa till att det bara är ”riktiga jobb” med kollektivavtal som räknas.

Nej, om vi ska komma ens halvvägs till målet om EU:s lägsta arbetslöshet så måste regeringen och Uppsala kommunledning bli betydligt mera aktiva och börja lyssna – inte minst på företagarna.

Vi besöker därför idag Andrés Måleri, ett av Uppsalas många mindre företag som under många år uppvisat en förmåga att fånga upp och anställa nyanlända och se människor som en potential och inte som en belastning. Företaget har även tränat framstående Uppsalaprofiler som vår partiledare Ebba Busch Thor och Arash Gilan, vice VD för Viva Media. Därmed är de ett gott exempel på en arbetsgivare som vågar tro på unga och tidigare oprövade kort.

Vi kommer där att presentera kristdemokraternas förslag om introduktionsanställning. Det är en möjlighet för företagen att betala 75 procent av kollektivavtalsenlig ingångslön. Samtidigt ska företaget ge utbildning eller arbetsintroduktion på 25 procent av tiden ute på arbetsplatsen. Inom maximalt fem år ska man nå ordinarie lönenivå. Målet är att det ska vara enkelt att anställa och att man ska slippa betungande byråkrati hos arbetsförmedlingen.

Nu måste vi alla hjälpas åt för att både få in de nyanlända på arbetsmarknaden, och att hjälpa våra företag att kunna rekrytera ny och delvis oprövad arbetskraft. Fler jobb måste fram nu.

Jonas Segersam

Kommunalråd i Uppsala (KD)

Mikael Oscarsson

Riksdagsledamot, Uppsala län (KD)

Läs mer om