Den här texten handlar inte främst om politiska förslag. Den beskriver en värdighetsreform för de av oss invånare som har levt längst. Sjukvården märks mer ju längre vi lever och därför gäller det att vi satsar på årsrika människor. Liberalerna arbetar för en helhetssyn i sjukvården med ett nära samarbete mellan patient, husläkare, närvård och geriatrik.
När kroppen blir äldre sviker den oss gradvis. Vi hör sämre. Ser sämre. Organ saktar ned och ben bryts lättare.
Vi vill att mödravårdscentraler och barnavårdscentraler kompletteras med äldrevårdscentraler. Basen ska utgöras av mobila team så att årsrika kan träffa sin husläkare eller distriktssköterska hemma i köket. Hembesök förebygger risker i hemmet och minskar drastiskt behovet av akutbesök. För den som bor i särskilt boende/vård- och omsorgsboende innebär det minskad förvirring och ansträngning att få sin sjukvård i boendet.
Som ett flaggskepp och nav i vården för årsrika vill vi skapa ett Geriatriskt centrum på Samariterhemmet med äldrevårdscentral, mobil äldreakut och närvårdsavdelning med vårdplatser.
Sjukvården ska med tiden kunna knyta närvårdsplatser till fler äldrevårdscentraler så att årsrika människor tryggt kan få sjukhusvård nära sitt hem och sina släktingar, utan att först behöva vänta på akutmottagning. Så många som möjligt ska slippa lång väntan och i stället få ett snabbspår till vårdavdelning. Socialstyrelsen har visat att det gör äldre patienter friska fortare och låter betydligt fler fortsätta bo i sitt eget hem.
Geriatriker och allmänspecialister på äldrevårdscentraler ska kunna lägga in patienter på närvårdsavdelning, men även i hemmet, i så kallad sjukhusansluten hemsjukvård. Sjukhusansluten vård i hemmet minskar förvirring för patienter med demens, ger färre fallskador och minskar också risken för vårdrelaterade infektioner. Morgondagens bästa sjukhus kan vara en bostadsrättsförening.
Sedan 2013 har landstingets mobila äldreakut kommit hem till årsrika som behöver akut hjälp. När den nu omfattar hela länet vill vi komplettera den med mobil röntgen. I Skåne har en sådan minskat årsrikas behov av sjukhustransport med nittio procent och frigjort resurser till annan sjukvård.
Anhöriga ska orka ta hand om både patienten och sig själva, men i dag blir var fjärde anhörig själv sjuk. När vardagen blir ett arbete behöver omgivningen finnas där. Osynliga anhöriga blir själva patienter, och en grundläggande del i förebyggande vård är därmed ett stärkt anhörigstöd. Sjukvården måste se patientens närmaste. Under 2009 gav riksdagen anhörigvårdare en dräglig livssituation, men vi vill mer. Mycket mer. Vi vill skapa kontaktvägar mellan anhöriga och sjukvård, göra det lätt att få kontakt med andra i samma situation och ge avlastning för den som kröks under arbetet med att ta hand om en närstående. Vårdlotsar kan hjälpa kroniskt sjuka och deras anhöriga med sjukvårdskontakter och oro. Dessutom måste anhöriga självklart kunna äta med sina nära på sjukhusen och stanna över natten.
Sjukvårdens anställda är grundläggande för att uppnå allt detta: god löneutveckling och arbetsmiljö går inte att kompromissa med. Dessutom behöver vi utbilda och anställa fler geriatriker och allmänmedicinare. Vi behöver också fler paramedicinare och specialistsjuksköterskor inom äldrehälsa som kan hålla årsrika friska. YH-utbildningar med fokus på åldrande och äldres sjukdomar gör att undersköterskor kan specialisera sig och få kunskap som behövs både i omsorg, på sjukhus och på vårdcentraler.
Liberalerna vill även starta ett arbete mot äldres undernäring i hela länet för att motverka infektioner och följdsjukdomar. Sorg och ensamhet kan tära på en människas aptit. Det är därför viktigt att fler äldre ska få möjlighet att äta med sällskap.
Gratis buss- och pendelresor ger färdtjänstresenärer ett friskare liv och vi är därför glada över att Kollektivtrafiknämnden efter vårt förslag om just detta lovat att utreda frågan.
Sjukvård måste ges på människors villkor: ingen årsrik människa ska behöva vänta på en akutmottagning i onödan när det finns bättre sätt att förebygga, lindra och hjälpa. Vi ger oss inte förrän alla invånare får bästa tänkbara vård, anpassad efter deras behov. Det ska vara enkelt att hålla sig frisk. När detta inte är möjligt måste vi få vara sjuka med värdighet.
Lina Nordquist
Oppositionslandstingsråd (L)