Ingen höjd skatt 2015

Nu tar vi först kontroll över landstingets ekonomi och föreslår inga skattehöjningar för 2015.

Robert Damberg

Robert Damberg

Foto: Johanna Engman

Debatt2014-11-19 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Väljarna i Uppsala län röstade för förändring. Efter åtta år hade väljarna inte längre förtroende för Moderaterna och alliansen. Tillsammans ska vi i den rödgröna majoriteten nu möta svåra utmaningar. Vi kommer vända på varje sten för att förbättra hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken och kulturen samt skapa ordning och reda i landstingets organisation.

Läget i landstinget är allvarligt. Vi ärver en trasig arbetsgivarpolitik, sönderprivatiserad vård och en ekonomi i obalans – samtliga beståndsdelar i den vårdkris som drabbat länet det senaste året.

Det blir en tuff tid framöver men vi kommer rida ut stormen och jobba hårt för att Uppsala läns sjukvård ska bli bland landets bästa.

Vi har höga ambitioner och ser dessutom vårt ansvar för klimatomställningen och solidariteten med framtida generationer. Vår politiska plattform för den kommande mandatperioden lägger grunden för ett Uppsala län i hållbar utveckling där hälso- och sjukvården står i centrum.

Hälso- och sjukvården är inte bara landstingets absolut största verksamhetsområde och kärnan i vår välfärd. Det är också motorn i vårt läns utveckling.

Genom hälso- och sjukvård i världsklass kan vi i nära samarbete med Uppsala universitetet delta i ledande forskning och verka för att fler kunskapsintensiva företag etablerar sig i vår region. Tre områden är prioriterade i det fortsatta arbetet:

• En sammanhållen hälso- och sjukvård: En av sjukvårdens ständiga utmaningar är tillgängligheten. Uppsala är fortfarande i bottenligan av landets landsting. Den utvecklingen ska vändas och köerna ska bli kortare. En förutsättning för det är att vården blir mer sammanhållen och planeras långsiktigt. Det innebär att vi sätter stopp för privatiseringarna av specialistsjukvården och prioriterar sammanhängande vårdkedjor. Dessutom behöver vi utveckla primärvården så att den arbetar mer förebyggande. Vi vill också ta bort de orättvisa patientavgifterna för barn.

De senaste veckornas rapportering i UNT om psykiatrin visar också tydligt att vi behöver stärka arbetet med psykisk ohälsa. Vi ska ta fram en handlingsplan och se till att personalens kompetens kommer till bättre nytta.

Särskild vikt ska läggas vid barn och ungas psykiska ohälsa och nära samarbeten mellan länets kommuner och landstinget kommer vara en förutsättning för att ingen ska hamna mellan stolarna.

• En modern kollektivtrafik

Utan tillgång till en modern och bra kollektivtrafik stannar vårt län. Det kräver offensiva satsningar från oss som politiker. Det ska vara prisvärt att resa kollektivt och därför fullföljer vi våra förslag om fler och bredare rabatter. Även sjuk- och förtidspensionärer ska omfattas av seniorrabatten och pensionärer och studenter ska ges rabatt på enkelbiljetter. Vi sänker också priset på länskortet. Det ska också vara enkelt att resa kollektivt och därför är det hög tid att lösa biljettkrånglet för resor över länsgränsen så att det är enkelt att köpa enkelbiljetter. Dessutom vill vi ha 24-timmars biljetter för resande inom SL:s och UL:s områden.

Framför allt är kollektivtrafiken en förutsättning för en fortsatt hållbar utveckling. Vi vill att fler reser kollektivt och att fler ser det som det självklara valet. Men själva trafiken måste också bli renare.

Det långsiktiga mål som i dag finns om att kollektivtrafiken ska bli fossilfri måste kompletteras med en konkret strategi för hur vi ska nå dit. Hittills har man gjort alldeles för lite för att faktiskt uppnå målet.

• Ordning och reda i landstinget

Inget av våra förslag kommer vara möjliga att genomföra om vi inte skapar ordning och reda i den situation som vi fått ärva av våra företrädare. Det är dags att göra upp med delar av läran om New Public Management inom välfärden och avskaffa ”köp och sälj”. Vi vill i stället bättre ta tillvara personalens kompetens i styrningen av verksamheten – proffsen måste få vara proffs. Det förutsätter också att vi tar ett aktivt grepp om personal- och arbetsgivarfrågorna. Därför ska vi inrätta ett personalutskott under landstingsstyrelsen och jobba aktivt för att förbättra arbetsmiljön för alla hjältar som sliter i våra verksamheter i dag.

Sist men inte minst krävs ordning och reda i ekonomin. Vi tar nu över ett underskott för Akademiska sjukhuset på 300 miljoner kronor och en kostnadsutveckling i landstinget som är allt annat än god.

Första steget blir att ta kontroll över kostnaderna och styrningen av ekonomin. Därför kommer vi inte att föreslå några skattehöjningar i budgeten för 2015.

Vi ser fram emot våra nya uppdrag med att leda landstinget de kommande åren. Det är framför allt övertygelsen om att politik faktiskt kan göra skillnad som förenar våra partier. Tillsammans vill vi att Uppsala län ska återta rollen som ett av landets föredömen när det kommer till såväl sjukvård som kollektivtrafik. Det blir en utmanande tid – men vi är övertygade om att vi har verktygen för att nå våra höga ambitioner.

Börje Wennberg (S)

Johan Edstav (MP)

Sören Bergqvist (V)

Vivianne Macdisi (S)

Bertil Kinnunen (S)

Malena Ranch (MP)

Robert Damberg (MP)

Landstinget

Läs mer om