Ingen lyxrenovering på Kvarngärdet

Uppsalahem har cirka 15 procent av bostäderna i Kvarngärdet/Gränby och inget i rapporten pekar på att försörjningsstödet har ökat just bland Uppsalahems hyresgäster, skriver Peter Nordgren och Mikael Rådegård.

Mikael Rådegård

Mikael Rådegård

Foto: Pelle Johansson

DEBATT2014-10-21 10:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från Uppsalahems sida har vi i UNT senaste veckan fått en del kritik på både ledarplats och nyhetsplats kring våra renoveringar på Kvarngärdet. De fakta och synpunkter som framförs gäller att vi "lyxrenoverar" och att socialbidragen i området ökat som en följd av detta. Vi vill med detta inlägg tydliggöra bilden.

Husen på Kvarngärdet är byggda på 60-talet med tanken skulle fungera som bostäder under en begränsad tid, vilket har fått stora konsekvenser i renoveringsprocessen.

När vi startade vår förnyelseprocess var husen i mycket dåligt skick, energiineffektiva och hade en standard som låg väldigt långt ifrån den standard och de byggnormer som råder i dag. Vidare behövde lägenheterna också tillgänglighetsanpassas enligt nu gällande normer.

Det var inte tal om någon cynisk lyxrenovering eller vinstmaximering, utan genomgripande och viktiga åtgärder för att husen inte skulle falla ihop.

Vår del av Kvarngärdet är ett av de mest populära områdena i Uppsala – i genomsnitt behövs över 20 års kötid för att flytta dit.

Vi äger 400 av de närmare 2 600 bostäderna som avses i Uppsala kommuns rapport.

Nu när vi har avslutat renoveringsprocessen, kan vi se att 70–80 procent av de som bodde i kvarteret från början har flyttat tillbaka och fler än åtta av tio är nöjda med sitt boende. De som ville bo kvar hos Uppsalahem men inte flytta tillbaka, har vi erbjudit alternativa bostäder i vårt bestånd.

Renoveringsprocessen har pågått under nästan sex år och att så många flyttar tillbaka en bekräftelse på attraktiviteten. I genomsnitt flyttar alla våra kunder vart femte år, så någon flykt från våra delar av Kvarngärdet kan vi inte se. Omflyttningsgraden på Kvarngärdet är också betydligt lägre än i våra andra områden. Våra kunder trivs på Kvarngärdet!

I UNT läser vi om en rapport från Uppsala kommun om försörjningsstöd i Uppsala. Försörjningsstödet har ökat något i Kvarngärdet/Gränby, vilket kan bero på många olika faktorer.

Rapportförfattaren är noga med att understryka att det inte nödvändigtvis finns ett samband mellan hyreshöjningar och det ökade behovet av försörjningsstöd.

Uppsalahem har cirka 15 procent av bostäderna i Kvarngärdet/Gränby och inget i rapporten pekar på att försörjningsstödet har ökat just bland Uppsalahems hyresgäster. Rapportförfattaren skriver själv om ”generaliseringar, indikationer och antaganden”. Det är inte bra när en rapport som bygger på dylika formuleringar blir sanningar. Speciellt inte i UNT.

Alla våra hus har olika förutsättningar när de går in i en renoveringsfas efter femtio år. Det betyder att renoveringsprocesserna inte ser likadana ut överallt.

Vi har redan fattat beslut om att vi kommer att införa olika nivåer att välja mellan i kommande projekt. Hur dessa kommer att se ut beror naturligtvis på projektens förutsättningar.

Uppsalahems vinst går tillbaka till verksamheten och i förlängningen till Uppsalaborna som äger oss. Vår vinst används till att bygga nya hyresrätter och utveckla staden. Vi måste göra vinst för att klara av kravet på oss att bygga hyresrätter. Det är inte cyniskt, utan en förutsättning för ett växande Uppsala.

Peter Nordgren (FP), styrelseordförande Uppsalahem

Mikael Rådegård, vd Uppsalahem

Läs mer om