Nu är det jul, vilket för många betyder ledighet tillsammans med vänner och familj.
För Sveriges tusentals studenter ser situationen helt annorlunda ut och många kommer inte ens ha råd att beställa en tågbiljett hem till familjen.
Om man som student inte kommer från en familj som ekonomiskt kan stötta en under studietiden, så lever man under ekonomiskt tuffa förhållanden. Höga hyror för studentbostäder, dyr kurslitteratur och kollektivtrafikresekort äter upp många av studenternas ekonomiska frihet.
Vänsterpartiet hade tillsammans med regeringen satsat extra mycket på studenters ekonomiska villkor, men alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna röstade ned budgetförslaget och återigen står studenterna utan ekonomisk frihet och en alldeles för tuff situation.
Under alliansens regering växte ett krav fram på att heltidsstudier på universitet i Sverige skulle kombineras med arbete. Alliansen ansåg att heltidsstudier skulle kunna utföras på 75 eller 50 procent av tiden, resten av tiden skulle studenter förvärvsarbeta.
I stället för att reglera CSN-lånet till en dräglig nivå ansåg alliansen att studenten själv skulle tjäna in det regeringen inte bidrog till.
Att studenter kan kombinera studier med arbete är självfallet bra, men heltidsstudier ska innebära studier på heltid, inte studier på några procent och resten av tiden en klump i magen för att inte klara av att betala hyran. Studenter måste få chansen att fokusera till 100 procent på sina studier och inte behöva oroa sig för att överleva ekonomiskt och behöva jaga extratimmar på snabbmatsrestaurangen. Ett högre studiestöd är nödvändigt för att Sverige ska ha välutbildade och under studietiden fokuserade och engagerade civilingenjörer, läkare, kulturvetare, förskolepedagoger och statsvetare. Det är våra studenter som alliansen och SD har svikit.
Studenter är en bred grupp i olika åldrar, livssituation, med barn och familj, ensamstående, som bor i kollektiv och i villa.
Vissa har redan en utbildning, andra kommer direkt från gymnasiet. Studenter är som folk är allra mest. Men en sak skiljer studenter från exempelvis löntagare: möjligheten till sjukskrivning.
I dag kan studenter inte var deltidssjukskrivna från sina studier, dessutom har studenter 30 karensdagar vid sjukdom och det finns ingen rehabilitering tillbaka till studierna efter avslutad sjukskrivning.
Sveriges förenade studentkårer SFS, som representerar 280 000 studenter, har länge drivit frågorna och föreslår att sjukförsäkringen ska kopplas till studierna i stället för till studiemedlen, att studenter ska ha rätt till deltidssjukskrivning och att antalet karensdagar minskas till sju stycken. Det är mycket bra förslag.
Att bli förälder är en gåva, men om du blir förälder under studietiden kommer en ekonomiskt krånglig period inträda.
Studenter som före studierna inte har arbetat får enbart det lägsta beloppet i ersättning av Försäkringskassan, grundbeloppet på 180 kronor per dag.
Som student har du inte möjlighet att få tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn, i stället är det studiemedlet som ska bekosta dina vabb-dagar, en kostnad som du sedan får betala tillbaka. Att påstå att regelverket inte är anpassat efter studenter som får barn är ingen underdrift.
Sverige arbetsmarknad har förändrats och fler och fler arbeten kräver en utbildning och universitetsexamen. Att vara student i dag är tufft och många tvekar inför att börja studera för att de ekonomiska villkoren är alldeles för tuffa. Det är för svårt att kombinera livet som småbarnsförälder med studier, det är inte värt att ge upp vikariepoolsjobbet för att följa sin dröm att bli kulturvetare, det är alldeles för ekonomiskt tufft att lämna ett arbetsliv med sjukskrivningar för att studera vidare och få ett arbete som passar en bättre.
Sverige har inte råd att vara landet som kräver högskoleexamen men som inte kan erbjuda ett hållbart liv under studietiden.
Vid ett extra val den 22 mars kommer Vänsterpartiet att arbeta för att studenter under sin studietid ska ha råd att vara just studenter och inte springvikarier, snabbmatsrestaurangkvällsarbetare eller leva under fattigdomsstrecket.
Vänsterpartiet anser att Sveriges studenter förtjänar bättre, oavsett om du är 19 år och precis har gått ur gymnasiet, småbarnsförälder som följer din dröm eller ingenjören som omskolar sig till musiklärare. De ekonomiska villkoren för att kombinera ett liv med studier måste bli bättre. Alla måste ha råd med tågbiljetten hem till jul.
Linda Snecker, riksdagsledamot Vänsterpartiet, högskole- och forskningspolitisk talesperson