Sveriges framtid avgörs av vilka förutsättningar vi ger våra barn. Den avgörs av med vilken glädje barnen går till skolan och med vilken framtidstro unga människor ger sig ut i vuxenlivet. På en punkt är forskningen mycket tydlig. Avgörande för skolresultaten är att eleverna får tid med en engagerad lärare. Många är vi som kan vittna om hur en lärare öppnade dörrar som vi inte ens visste fanns och väckte intresset när vi tappat lusten.
Sedan 2006 har 12 600 pedagogiska tjänster skurits bort från svensk skola. Samtidigt vittnar nio av tio lärare om att de fått mer pappersarbete.
Färre ska göra mer, och resultatet kan inte bli annat än att fler elever inte blir sedda och inte får den tid med sin lärare och det stöd de behöver. Den lokalt organiserade kompetensutvecklingen för lärarna håller inte tillräckligt hög kvalitet, och den statliga kompetensutvecklingen satsar på än det ena, än det andra, vilket skapar en ryckighet. Regeringen har dessutom kraftigt minskat resurserna till lärarnas kompetensutveckling. Socialdemokraterna vill investera i en kompetensförsäkring för alla löntagare. Därmed kommer alla lärare garanteras kompetensutveckling och de i större utsträckning själva ska kunna välja det som är viktigast för att utvecklas i arbetet.
Det behövs även fler möjligheter till utveckling och karriär för lärare i skolan. Karriärvägar ska inte bara nås genom en forskarutbildning utan även genom en framstående lärargärning. Lärare ska exempelvis kunna ansvara för ämne och ämnesutveckling, kvalitetsarbete, bedömning och betygsättning, handledarskap för lärarstudenter eller mentorskap för nyutbildade lärare.
Lärare ska kunna byta spår och läsa in behörighet i nya ämnen. Det är också nödvändigt att höja kvaliteten och kraven i lärarutbildningen bland annat genom fler lärarledda undervisningstimmar och större forskningsförankring. Inte minst lärarlönerna behöver höjas.
Vi socialdemokrater tror inte på en statlig lönepolitik – vi värnar om den svenska modellen där löner sätts av arbetsmarknadens parter. Samtidigt ser vi att lärarlönerna har halkat efter reellt jämfört med andra akademiska yrken. Ingångslönen för lärare ligger i dag i snitt på 22 500 trots den fem år långa utbildningen. Staten behöver samla ihop parterna för att komma överens mellan staten, huvudmännen, lärarfacken och lärarhögskolorna om en långsiktig färdplan för läraryrket.
Om Socialdemokraterna får bilda regering kommer 2,5 miljarder kronor avsättas för att skolans huvudmän i samsyn med lärarfacken ska kunna höja lärarlönerna.
En del av resurserna ska även kunna användas till andra åtgärder som parterna tillsammans kommer överens om.
Skolans utmaningar löses inte genom politisk detaljstyrning i kommunhus eller på departement. Svaret på skolans utmaningar finns i klassrummet och de som har svaret på hur utmaningarna bör mötas är de som varje dag vistas i skolan. Skapa rätt förutsättningar för lärarna och låt de använda all sin pedagogiska förmåga för att eleverna ska utvecklas till sin fulla potential. Sätt tillit till lärares kompetens i stället för dagens administrativt tunga detaljstyrning. Politiken ska lyssna på det som sker i klassrummet – inte bestämma i detalj vad som ska ske. Alla barn har rätt att få den tid de behöver med sina lärare. Alla barn har rätt till en ärlig chans i skolan, där de kan lära sig läsa och räkna, men också får tid och utrymme att utveckla sina estetiska och demokratiska förmågor.
Ermine Khachatryan , folkbildningsledare (S) för Upplands Socialdemokratiska Ungdomsdistrikt
Sanne Eriksson , riksdagskandidat (S) för Uppsala län