I UNT Debatt 24 april säger en rad centerpartister med Stefan Hanna i spetsen "nej till naturreservat". Saken gäller området kring Hammarskog, ett av Uppsalas viktigaste natur- och friluftsområden.
Författarna verkar vara dåligt pålästa och har inte förstått för vad eller för vem naturreservat är till. Påståendet att naturreservat utgör ett hinder för att i framtiden utöva en rad aktiviteter "på samma sätt eller i högre utsträckning än i dag", bland annat nämns skidåkning och skridskoåkning, är helt grundlöst och måste antingen vara ett missförstånd eller ett försök att vilseleda.
Tvärt om är naturreservat ett sätt att bevara och förstärka områdets värden för friluftslivet. I miljöbalken uppges sex olika skäl för att inrätta naturreservat, varav ett är att "tillgodose behov av områden för friluftslivet".
I Hammarskog är det, förutom natur- och kulturvärdena, områdes betydelse och potential för rekreation och friluftsliv som är grunden för utpekande och utformning av området. Det är syftet med naturreservatet som ska avgöra vilka begränsningar som gäller och föreskrifterna får inte vara mer ingripande än vad som krävs för att uppnå detta. I Hammarskog kommer alltså friluftslivet att vara ett av syftena.
Från naturvårdande myndigheters sida finns också en uttalad ambition att öka människors möjlighet att använda skyddade områden. I Naturvårdsverkets vägledning ”Värna Vårda Visa” påpekas vikten av att ta reda på mer om besökarna för att kunna anpassa skötseln och göra områdena mer tillgängliga. Där nämns även att föreskrifter inte i onödan ska reglera kommersiell verksamhet om den inte skadar ett områdes värden. Ett intressant exempel är Vasaloppsspåret som är skyddat som naturreservat på initiativ av kommunerna just för att behålla möjligheten till arrangemang samt skydda spårsträckningen från åtgärder som kan skada värdena för friluftslivet.
Sigtuna kommun som har en yta som är 15 procent av Uppsalas, förstår värdet av naturreservat som en tillgång för medborgarna. Där finns i dag tio kommunala naturreservat och man arbetar aktivt med skötsel och utveckling av naturvärdena och med att tillgängliggöra reservaten. Där finns en ambition att arbeta för den biologiska och upplevelsemässiga mångfalden och det finns goda exempel på hur skydd och skötsel av områden har ökat besöksfrekvensen och satt igång lokala initiativ och verksamheter.
I Uppsala har vi tre kommunala naturreservat och vi inom Friluftsfrämjandet skulle gärna se fler. Vi vet att det är just naturvärdena som gör Hammarskog viktigt för friluftslivet och ger vårt fulla stöd till bildandet av ett naturreservat i Hammarskog.
Lars Hjertsson, ordförande Friluftsfrämjandet Uppsala
Lena Tranvik, friluftsmiljöombud Friluftsfrämjandet