Jobben viktigast för S

Foto: Pelle Johansson

DEBATT2014-05-16 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

S-budgeten för Uppsala prioriterar investeringar i jobb och utbildning, skriver Marlene Burwick och Erik Pelling.

Det är 121 dagar kvar till valet. I dag, fredag, presentererar vi det socialdemokratiska budgetförslaget för Uppsala kommun. Den borgerliga majoritet som har lett kommunen de senaste åtta åren tycker att allt är bra. ”Det går bra för Uppsala” basunerar de ut. Uppsala är en fantastisk kommun att leva i. Men många upplever att något håller på att gå sönder.

Stora grupper i förskola och skola, segregation, bostadsbrist och arbetslöshet hör till de utmaningar Uppsala står inför. Många oroas också av återkommande rapporter om missförhållanden och bristande styrning i sjukvård och omsorg.

Höstens val handlar om hur vi bäst ska lösa landets och Uppsalas stora framtidsutmaningar. Med gemensamt ansvarstagande eller med ett samhälle där var och en får möta samhällsproblemen ensamma? Socialdemokraterna är redo att återigen ta ansvar. Att förändra samhället i en bättre riktning är grunden i vårt politiska engagemang.

Full sysselsättning är den viktigaste frågan. Ett jobb ger ekonomisk frihet och möjlighet till personlig utveckling för var och en av oss. Att få fler människor i arbete är också den enskilt viktigaste faktorn för Uppsalas ekonomi, välfärd och sociala sammanhållning. Socialdemokraterna har på nationell nivå målet att senast 2020 ha lägst arbetslöshet i EU. Lokalt sätter vi mål om att Uppsala kommun ska ha lägst arbetslöshet i länet. Tydliga målsättningar är viktigt för att kraftsamla i rätt riktning. 48 av landets kommuner har lägre arbetslöshet än Uppsala. Uppsala kan bättre.

Det första beslutet en socialdemokratisk regering kommer fatta är att införa en 90-dagars garanti. Unga arbetslösa ska redan från dag ett ges det stöd som krävs. Senast efter 90 dagar ska den unga ha ett jobb, en praktikplats eller en utbildningsplats.

Från kommunens sida möter vi upp med ett utbildningskontrakt som möjliggör för dem som saknar en fullständig gymnasieutbildning att få det samtidigt som man får möjlighet att prova ett arbete till avtalsenlig lön. Det är en av de mest effektiva åtgärder vi kan göra för att bryta långtidsarbetslöshet bland unga. Vi har i vårt budgetförslag även med en satsning på sommarjobb för att ge unga arbetslivserfarenheter.

Sverige och Uppsala ska aldrig konkurrera med låga löner eller dåliga arbetsvillkor utan med en välutbildad arbetskraft, hög kompetens och innovationer. Då krävs investeringar i högre utbildning och ett kunskapslyft. Och då krävs en aktiv näringslivspolitik för att främja innovationer och ge företag möjlighet att växa och exportera. I Uppsala finns idag ett gott samarbete och stora möjligheter. Men mer kan göras för att i samverkan mellan det offentliga och näringslivet stärka framväxten av nya företag och arbetstillfällen.

Tillsammans med att skapa fler jobb är höjda resultat i skolan vår främsta prioritering. Barns uppväxtvillkor är avgörande för hela livet och där är förstås skolan helt central. Utvecklingen i skolan går i dag åt fel håll. Kunskapsresultaten sjunker och ojämlikheten ökar. Det är inte värdigt svensk skola och det är inte värdigt en kunskapsstad som Uppsala.

Socialdemokraterna har både nationellt och lokalt gjort ett stort arbete tillsammans med lärarfacken, elever, föräldrar och forskare för att ta fram reformförslag för skolan. Skolpolitiken blir lätt en debatt mellan politiker ”som minns sin egen skolgång” och förslag utarbetas efter det (läs Björklund). Men så utformar man inte en klok politik.

Forskningen visar att klasstorlek har betydelse, särskilt för yngre elever när det gäller resultaten. Därför kommer socialdemokraterna att investera i att minska klasstorlekarna i Uppsala i de yngre årskurserna. Det är också tydligt i forskningen att segregerade skolsystem är dåliga för kunskapsutvecklingen. Alla barn gynnas av en mer likvärdig skola.

Starten för det livslånga lärandet börjar i förskolan. Vi har i Uppsala två stora utmaningar inom förskolan. Det ena handlar om att klara utbyggnaden och erbjuda platser i tid. Det andra handlar om att minska barngruppernas storlek.

I vårt budgetförslag presenterar vi två stora satsningar för att vända utvecklingen. Det ena är en skolsatsning, som tillsammans med satsningar från en S-regering kommer inriktas på att minska klasserna och att öka kvaliteten inom skolbarnomsorgen. Den andra satsningen är en långsiktig satsning för att minska barngruppernas storlek i förskolan.

Centralt i en socialdemokratisk jobb- och välfärdspolitik, för rörligheten på arbetsmarknaden och för att minska klyftorna, är fler bostäder. Uppsala växer. Vi har passerat 200 000 invånare och har officiellt blivit en storstad. Det är glädjande. Kommunens snabba befolkningstillväxt ställer samtidigt krav på ett ökat bostadsbyggande. Under flera år har Uppsalas befolkning växt i en betydligt högre takt än bostadsbyggandet.

Bostadsbrist, trångboddhet och en trögrörlig bostadsmarknad slår direkt mot Uppsalas arbetsmarknad och mot företagens möjligheter att anställa. För att öka bostadsbyggandet och klara jobben krävs därför en aktiv bostadspolitik. Kommunens kraftfullaste verktyg för att öka mångfalden på bostadsmarknaden, pressa priserna och främja en god och hållbar arkitektur är det egna markinnehavet samt de allmännyttiga bostadsbolagen.

Med det socialdemokratiska budgetförslaget för Uppsala pekar vi ut en ny färdriktning. En färdriktning som prioriterar investeringar i jobb och utbildning. Vi socialdemokrater tror på politiken som ett redskap för att förverkliga människors drömmar och vi kommer aldrig sluta kämpa för fler jobb, en bättre skola och fler bostäder. Uppsala kan bättre.

Marlene Burwick
kommunalråd (S)

Erik Pelling
kommunalråd (S)

DEBATT

Läs mer om