Jobbfientlig energipolitik

Om Stefan Löfven verkligen värnar svensk industri är det hög tid att lägga om den rödgröna energipolitiken, skriver Christofer Fjellner.

Christofer Fjellner

Christofer Fjellner

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

DEBATT2016-01-15 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Temperaturen kryper nu ned till under tjugo minusgrader i stora delar av landet. Det är en bra tid att fundera över energipolitiken, för vi kan inte bara ha en energipolitik för när solen skiner. Kylan kommer göra sig påmind på mångas elräkningar men den kommer även att påverka industrin.

Stefan Löfven gick till val på att återindustrialisera Sverige. Men med regeringens energipolitik ser det snarare ut som att Sverige är på väg att avindustrialiseras.

Sverige riskerar inom ett decennium att stå utan närmare hälften av vår energiproduktion. Fyra kärnreaktorer kommer snart att stängas på grund av regeringens straffskatt på kärnkraft och Vattenfall varnar nu för att fler reaktorer kan tvingas slå igen i förtid på grund av regeringens energipolitik. Samtidigt vill regeringen införa nya begränsningar för vattenkraften – ytterligare tio procent av energiproduktionen riskerar att gå förlorad som en följd av detta. Det skulle innebära en katastrof för svensk konkurrenskraft och förlorade svenska jobb.

Samtidigt har britterna under ledning av David Cameron bestämt sig för att satsa på kärnkraften för att minska utsläppen.

Britterna har förstått att vi behöver energi för att klara omställningen till ett mer miljövänligt samhälle. Vägen framåt är inte den tillväxtfientliga riktning som ofta pekas ut av Miljöpartiet. Svaret ligger i att visa att det går att förena tillväxt med minskade utsläpp och här behövs kärnkraften.

Fokus för energipolitiken måste vara hur vi kan minska utsläppen så billigt som möjligt, utan förluster i tillväxt och jobb. Regeringen gör dock raka motsatsen och ökar kostnaderna för industrin i Sverige. Sverige förlorar nu flest industrijobb i hela Europa. Sedan 2000 har över 160 000 jobb gått förlorade och de senaste fem åren har vart tionde jobb inom industrin försvunnit. Att göra sig av med hälften av vår energiproduktion vore en dödsstöt mot svensk konkurrenskraft.

Vi måste öka produktionen av vår klimatsmarta el men det är en väg som regeringen inte vill gå.

Den svenska kärnkraften står för cirka fyrtio procent av Sveriges elproduktion i dag och är en viktig del av svensk baskraft. De rödgröna pekar ofta på Tysklands stängda kärnkraftverk som ett framgångsrikt exempel på energiområdet. Det som däremot förtigs är att andelen el från kärnkraft i Tyskland redan innan stängningarna var ungefär hälften så stor som i Sverige. Sveriges elproduktion är i stort utsläppsfri och det är en konkurrensfördel som vi måste värna om. Tyskland bygger nu nya gasledningar till Ryssland och öppnar nya kolkraftverk för att kompensera för nedlagd kärnkraft. Tysk energipolitik innebär i praktiken ökade utsläpp och ökat beroende av Ryssland. De rödgröna verkar nu vilja att Sverige ska vandra samma väg, till skada för både konkurrenskraft och jobb.

Kärnkraften kommer för överskådlig tid att vara en viktig pelare i den svenska energiförsörjningen.

Redan innan de rödgröna har lagt ned kärnkraften tvingas vi sätta igång oljekraftverk som byggdes innan oljekrisen för att klara de kalla vinterdagarna. Det är något vi skulle se betydligt mer av utan kärnkraften. Pålitlig baskraft är en förutsättning för att vi ska kunna rädda klimatet men också för att vi ska minska Europas beroende av rysk gas. Därför måste vi stärka baskraftens förutsättningar. Inte avveckla den som S och MP nu gör. Att rycka undan mattan för kärnkraften och ytterligare begränsa vattenkraften grusar våra möjligheter att exportera klimatsmart energi. Men det är framförallt ett slag mot svenska jobb och svensk konkurrenskraft.

Tid för handling är nu. Om Stefan Löfven verkligen värnar svensk industri är det hög tid att lägga om den rödgröna energipolitiken.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Läs mer om