2011 presenterade under Folkpartiets ledning alliansregeringen Sveriges första nationella handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Den måste nu fördjupas.
Många svenska kommuner står handfallna, det saknas avhopparverksamhet för våldsbejakande islamister och terrorlagstiftningen är svag.
Året 2015 startade djupt tragiskt. Den våldsbejakande islamistiska extremismens terror slog till på europeisk mark. Det öppna samhället, det fria ordet och den judiska minoriteten var åter måltavlor för ett besinningslöst våld. Europa kommer aldrig att glömma slakten av journalister och tecknare på satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Europa kommer aldrig att glömma avrättningarna därefter i den judiska matbutiken Hyper Cacher. Europa kommer aldrig att glömma bombdåden på pendeltågen i Madrid 2004, bombattackerna på Londons tunnelbana 2005 och morden på judiska skolbarn i Toulouse 2012.
Samtidigt bör vi komma ihåg att 80 procent av offren för islamistiska- och andra extremisters attacker är från fem länder: Syrien, Irak, Nigeria, Afghanistan och Pakistan. Och den absoluta majoriteten av offren är muslimer.
Att bekämpa extremism är ett globalt ansvar, men kampen måste också föras lokalt.
Vi måste från samhället bli bättre på att identifiera individer i riskzon, känna igen radikaliseringsmönster och stödja dem som vill lämna. Detta förebyggande arbete med anhörigstödsprogram, uppsökande verksamhet, lokal kompetens, bättre samordning mellan skola, socialtjänst, polis och civilsamhälle måste kombineras med tydliga gränsdragningar. Kommunen ska stödja ideellt föreningsliv, men inte finansiera våldsbejakande rörelser med skattemedel.
Alla nämnder och bolag som tillhandahåller lokaler eller utdelar föreningsstöd måste genomlysa verksamheter de finansierar och avbryta eventuella stöd till våldsbejakande extremism. Det måste gälla även i Uppsala.
Förebyggande kommunalt arbete står inte i motsats till brottsbekämpning. Bägge behövs om vi vill nå resultat tidigt och inte bara ägna oss åt brandkårsutryckningar när det brinner. Det ska vara brottsligt att delta i terrorismträning utomlands och kriminellt att delta i strid för av FN/EU-terroriststämplade organisationer. Det behövs både brottsbekämpande och demokratistärkande åtgärder. IS-mördare som återvänder till Sverige och deltagit i folkmord ska givetvis åtalas, inte få gräddfil till jobb och bostad. Men vi måste samtidigt arbeta förebyggande i miljöer utan framtidstro som annars kan bli grogrund för rekrytering.
Vi vet inte hur morgondagens extremism gestaltar sig. Vi måste ha en bred syn utan skygglappar. En kula, ett knivhugg eller en bomb mot demokrati och medborgare är skadlig oavsett förövare. Men vi vet att 300 personer från Sverige anslutit sig till IS. Detta gör Sverige till ett av de länder i Europa med flest islamistiska stridande per invånare och passerar antalet svenska nazister som anslöt sig till Waffen SS under andra världskriget.
Den våldsbejakande islamistiska extremismen utgör ett hot mot demokratin på samma sätt som höger- och vänsterextremismen.
Dess människoförakt, fundamentalism och kvinnohat som ideologi och terrorism, diktatur och förtryck som medel gör att alla vi som vill försvara det öppna samhället måste rusta oss bättre. Som liberaler vill vi motverka varje tendens till diktatursträvanden. Bekämpa extremism är också kommunens ansvar. Uppsala ska och kan göra skillnad.
Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (FP)Maria Weimer, riksdagsledamot (FP)Mohamad Hassan, kommunalråd (FP) UppsalaAnna Manell, vice gruppledare (FP) Uppsala