Så fick Sverige äntligen en ny bostadsminister i Peter Eriksson (MP). Inför regeringsombildningen var kraven och spekulationerna på vem som skulle ta över den tomma platsen många. SSU argumenterade för en socialdemokrat som bostadsminister. Men även om Peter Eriksson är miljöpartist så har vi goda förhoppningar, och förväntningar, på att han ska göra ett bra jobb. Eriksson är en av de absolut mest erfarna politikerna i Sverige.
Förhoppningsvis kan Erikssons erfarenhet av realpolitiken innebära att regeringens bostadspolitik äntligen tar fart.
Den nya bostadsministern kommer behöva hantera särintressen i branschen, marknadsliberala borgerliga partier som vill släppa hyrorna utom kontroll, samt bångstyriga miljöpartister på lokal nivå som vill stoppa nya bostäder för att de byggs på en äng med en ovanlig grässort eller sällsynt skalbagge.
Dessutom har bostadsministern den svåra uppgiften att stångas med en finansminister som gärna håller hårt i pengarna.
Förhoppningsvis kan Eriksson kamma hem större satsningar än hans företrädare lyckades med.
Första testet på om bostadsministern lyckas med det kommer i höstbudgeten. Då förväntar vi oss fler och större satsningar på ökat byggande.
Att lösa bostadskrisen är helt avgörande för jobben och svensk ekonomi, för klimatomställningen och framför allt för ungas möjligheter att leva fria, självständiga liv. För att lyckas med detta tror vi att Peter Eriksson behöver göra följande:
1. Få fart på bostadssamtalen.
Peter Eriksson har erfarenhet från alla nivåer av politiskt arbete. Använd den erfarenheten, använd vanan och viljan att kompromissa för att så fort som möjligt nå en överenskommelse med oppositionen så att bostadsbyggandet kommer i gång. Men regeringen och oppositionen måste lämna frågan om marknadshyror utanför samtalen, det är inte rätt väg att gå och det är dessutom just den frågan som bromsar samtalen i nuläget.
Det är utöver det bra att statsministern och bostadsministern kommer sätta sig ned med aktörerna inom bygg- och bostadsbranschen. Insikterna därifrån borde bli utgångspunkten för de fortsatta samtalen mellan partierna.
2. Se till att tydliggöra regeringens linje i bostadsfrågan.
Många saknar en tydlig bild av vad regeringen vill med bostadspolitiken. Bostadsministern borde därför formulera en tydlig bostadspolitisk linje som vilar på tre ben: att behovet av bostäder som vanligt folk har råd att bo i ska fyllas, att segregationen ska bort och att bostadssektorn ska bidra till klimatomställningen.
3. Sätt spaden i marken.
Det behöver bli enklare att bygga nytt. Det behöver gå snabbare att bygga nytt. Och det behöver bli billigare att bygga nytt. Dessutom behöver bostadsministern se till att det som byggs inte blir astronomiskt dyrt att köpa eller hyra.
Peter Eriksson behöver underlätta för industriellt byggande så att byggtiderna kortas och priserna pressas. Miljonprogrammen behöver rustas upp, bostadsområden behöver byggas ihop och det behöver byggas mer blandat. Och det behövs smarta finansieringsstöd för att bygga billigt.
Peter Eriksson har möjlighet att se till att regeringen går till historien som de som löste bostadskrisen.
Men då krävs leverans, och det krävs att den nya bostadsministern till fullo inser att bostadsbyggandet är ett politiskt ansvar, som angår hela samhället. Eriksson behöver tydliggöra att en bostadsmarknad i balans är ett övergripande samhällsintresse som alltid måste prioriteras.
Framför allt krävs att bostadspolitiken går hand i hand med regeringens ambitioner för Sverige. Bostadspolitiken ska minska segregationen och den ska bidra till ökad jämlikhet och mer trygghet för alla som bor i vårt land.
Det minsta Sveriges unga kan begära är trots allt att ha en reell möjlighet att kunna flytta dit där drömutbildningen, det första jobbet eller den första kärleken finns.
Det handlar om självständighet och frihet, men också om trygghet och jämlika förutsättningar att leva ett gott liv.
Philip Botström, förbundsordförande SSU