Tidigt på nyårsdagen 2015 kastades en molotovcocktail mot moskén i Uppsala. En vecka senare attackerades människor i en judisk matbutik och obeväpnade journalister på sin redaktion i Paris. Tolv personer miste sitt liv.
Hatet i Uppsala och i Paris har en sak gemensamt: de utgör ett reellt hot mot det demokratiska samhället. I veckan presenterade polisen sina åtgärder mot hatbrott. Regeringen och polisens prioriterade arbete mot hatbrott är viktigare än någonsin.
Riksdagsledamoten Roger Haddad (FP) menar i UNT (7/3) att regeringen inte visat handlingskraft. Det är en direkt felaktig beskrivning. Redan i regeringsförklaringen tydliggjorde statsministern att arbetet mot hatbrott är en av våra mest prioriterade frågor. På uppdrag av regeringen presenterade Polismyndigheten i veckan åtgärder som ska vidtas mot hatbrott. Initiativen är av största vikt i en tid av ökad polarisering och otrygghet.
Samtidigt som terrorhandlingar sker allt närmare, i Paris, Bryssel och Köpenhamn, ökar också hoten mot muslimer och judar i Sverige.
Moskéer och synagogor utsetts för allt fler attentat. I december drabbades flera moskéer av bränder. Våra judiska församlingar vittnar allt oftare om den ökade otryggheten. Hotet mot demokratin och alla människors lika värde är allvarligare än på mycket länge.
I Sverige är religionsfriheten grundlagsfäst sedan mycket länge. Samhället ska skydda alla medborgare, oavsett om de är judar, muslimer, ateister eller kristna. Ingenting är mer osvenskt än att se ner på en annan människa på grund av dennes religion eller hudfärg.
Lika kraftfulla åtgärder som regeringen nu tar vad gäller bekämpningen av terrorism krävs nu för att höja förtroendet hos grupper som utsetts för hatbrott.
Ett ökat förtroende kräver att brotten tas på allvar och att fler hatbrott uppklaras. I sin nya rapport föreslår Polisen bland annat att berörda myndigheter får en gemensam definition av hatbrott.
Det är avgörande för att effektivitera arbetet med att upptäcka och utreda fler hatbrott.
Polisen kommer inrätta hatbrottsförmåga över hela landet och särskilda hatbrottsenheter i Stockholm, Göteborg och Malmö. Enheterna kommer även att arbeta med hat och hot mot opinionsbildare och journalister.
Utöver dessa åtgärder kommer polisen arbeta strategiskt för att öka förtroendet hos grupper som utsetts för hatbrott. Det är en avgörande faktor för att människor ska våga anmäla brott och för att brott ska kunna klaras upp.
Ingen människa ska behöva känna rädsla för att bli utsatt för våld på grund av sin hudfärg, sitt kön eller sin etniska härkomst.
Anders Ygeman
inrikesminister