Niclas Malmberg och Maria Gardfjell skriver i UNT (7/8) att Uppsala behöver en offensiv satsning på att bevara sin närnatur. De hävdar också att den täckdikning som SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i år har gjort vid Kungsängens gård innebär att förutsättningarna för känsliga arter försämras och strider mot kommunens planer på att inrätta Årike Fyris som naturreservat.
Vi på SLU arbetar med att hitta långsiktigt hållbara lösningar på konflikter mellan produktions- och miljömål. Vi behöver mat, men måste producera den med minsta möjliga negativ effekt på miljön. SLU vill och kan bidra till utformningen av en rik natur- och kulturmiljö i Fyrisåns närhet, men menar att det kan kombineras med forskning och utbildning om matproduktion.
Vi vill klargöra vissa sakuppgifter som rör täckdikningen vid Kungsängens gård. Först och främst är dessa marker redan tidigare täckdikade. Vi har nu bytt dräneringsrör, vilket behöver göras då och då. Dessutom har täckdikningsarbetet inte utförts på de fuktiga ängarna nära Fyrisån, utan på marker i anslutning till gården. Dessa marker har brukats för växtodling eller bete under lång tid. Det är alltså ingen ändrad markanvändning som innebär att förutsättningarna för känsliga arter uppenbart försämras. De arter som finns i området är ofta gynnade av att markerna hålls öppna genom bete eller odling. Vi har omväxlande odlat till exempel spannmål för människans konsumtion och vallgrödor för hö och ensilage till kor, samt på vissa partier haft mer eller mindre långvariga beten för kor. För att denna produktion ska vara möjlig krävs fungerande dränering så att jorden inte vattenmättas under perioder då de odlade växternas rötter behöver luft för att växa bra.
Behovet att renovera täckdikena har förstärkts av de ökande vattenmängder som i samband med regn rör sig ut från det växande Uppsala. Vattnet från de allt större asfalterade ytorna transporteras snabbt via dagvattensystemet ut till åar och öppna diken kring staden. På SLU:s mark söder om Kungsängsleden, alldeles ovanför det nu täckdikade området, har kommunen anlagt en kanal med en stor damm för att ta emot dagvatten från Uppsala stad, och överskottsvatten från dammen leds in i ett öppet dike som avvattnar SLU:s åkrar. Vi har nu sett att systemet inte klarar dessa ökade vattenmängder. Läckaget från dagvattensystemet till angränsande åkrar har försämrat dräneringen och hämmat grödorna.
Om reservatet Årike Fyris bildas enligt kommunens förslag kommer det också fortsättningsvis att bedrivas jordbruk på delar av området, vilket kräver fungerande dränering. Områdena med beten och mer eller mindre fuktiga ängar närmare Fyrisån nedanför Kungsängens gård har inte berörts av den nuvarande täckdikningen och vi har inga planer på framtida täckdikning där.
Vi anser, liksom Malmberg/Gardfjell, att klimatförändringar och hot mot biologisk mångfald är akuta miljöfrågor. Vi vill till listan på akuta frågor även lägga livsmedelsförsörjningen eftersom en global brist på bördig odlingsmark är under uppsegling. Jordens befolkning fortsätter att stiga samtidigt som högproduktiv jordbruksmark exploateras för andra syften. Uppsalas expansion är ett exempel på just detta.
Det är ett viktigt uppdrag för oss på SLU att lösa problemen kring hur en större stad, med betydande behov av livsmedel, också ska kunna göra ett så litet avtryck på miljön som möjligt. Det är lätt att importera mat och därmed exportera miljöproblemen. Att lösa mer av problemen lokalt är svårare, men också mer ansvarsfullt. Det rika fågellivet och naturmiljön jämsides med den brukade marken i området antyder att det finns fruktbara lösningar på målkonflikterna. Vårt uppdrag som lantbruksuniversitet inbegriper forskning, utbildning och kunskapsspridning om hur jordbruk kan kombineras med ett bevarande av biologisk mångfald. Årike Fyris är en utmärkt plats för detta. Ett exempel är att vi i år kommer att anlägga 50–60 lärkrutor på Kungsängen vid sådden av höstvete.
Som ett led i samarbetet med Uppsala kommun har vi gett klartecken att bygga en ny fällbar bro vid platsen för den gamla vindbron, för att göra det möjligt för Uppsalaborna att korsa ån till fots eller på cykel. Vi vill fortsätta dialogen med kommunen och andra intressenter om hur vi utnyttjar denna för Uppsala stad nära natur- och kulturmiljö på bästa sätt.
Peter Högberg
Rektor SLU
Ingmar Messing
Professor i markvetenskap, SLU
Lars Edvin Andersson
Chef, egendomsavdelningen, SLU