I dag är det Världsmiljödagen – en dag som årligen lyfts fram över hela världen sedan den instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Då tog Sverige för första gången på sig ledartröjan i det globala miljöarbetet. Och den här mandatperioden har vi gjort det igen.
Klimatförändringarna sker här och nu och är inte är något som kommer senare.
Torka och brist på dricksvatten och bränder som härjar stora områden i vissa delar av världen och översvämningar i andra. Extremväder leder inte bara till att djur- och växtarter dör ut. Det leder även till svält, krig och konflikter som tvingar miljontals människor på flykt. Åtgärder behövs NU och det fungerar inte att enbart hoppas på att ny teknik ska lösa problemen i morgon.
Med Miljöpartiet i regeringsställning skrotas nu överskottet av svenska utsläppsrätter. De ansträngningar som görs för att minska utsläppen i Sverige blir därmed inte längre till utsläpp i andra länder.
Miljöpartiet har regeringen lyckats driva igenom en reform av EU:s utsläppshandelsystem, så att det verkligen styr mot minskade utsläpp.
Sverige har nu världens tuffaste klimatmål. 2045 ska vi inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser och en klimatlag finns på plats för att styra mot målet. Vi höjer miljöskatter och har mer än fördubblat anslagen till miljö- och klimatarbetet. Vi åtgärdar det eftersatta järnvägsunderhåll som byggts upp under många år, men går också vidare för att bygga ny järnväg. Fyrspår mellan Uppsala och Stockholm blir verklighet tack vare MP i regeringen.
Många av de reformer MP drivit igenom gör det enklare att leva klimatsmart. Vi har sänkt momsen på reparationstjänster och infört avdrag på reparationer av vitvaror i hemmet, det vill säga kylskåp, frysar, tvätt- och diskmaskiner. Det som går att reparera ska förstås repareras.
Vi har också infört kraftfulla subventioner för den som byter till elbil, och vi har infört bidrag till elcyklar, något som fått elcykelmarknaden att formligen explodera. Och elen kan produceras till hundra procent från förnybara källor. Den som investerar i egna solceller får både investeringsstöd och skattebefrielse på elen.
Men det som gör det allra enklast för flest är det så kallade bränslebytet som innebär att andelen förnybart successivt ökar i drivmedelsförsäljningen.
Du som tankar märker inget, men får hela tiden mindre fossil energi i tanken.
Men klimatpolitiken måste stärkas ytterligare. Bränslebytet ska skyndas på genom att ett slutdatum sätts i lagstiftningen. Senast 2030 ska den sista droppen fossil bensin säljas.
På samma sätt som vi återtagit en politisk styrning av Trafikverket ska SJ få samhällsuppdrag att verka för ökat tågresande med hög punktlighet och inte bara vara ett affärsdrivande företag med uppdrag att ge intäkter till statskassan. SJ:s överskott ska användas för investeringar och bättre service.
Ett nationellt gemensamt biljettsystem för all kollektivtrafik ska utvecklas så att det blir enkelt att byta mellan tåg, buss och spårtrafik.
I Uppsala ska spårtrafik byggas med hjälp av statligt bidrag.
Möjligheten att producera egen solel ska förbättras genom att utvidga skattebefrielsen för egna solceller till att också gälla andelsägda solceller – så de som bor i lägenheter ges möjlighet att sätta upp gemensamma solceller på det gemensamma taket. Sveriges goda förutsättningar för förnybar elproduktion ska utnyttjas genom att fler kablar upprättas till grannländerna – så att svenskt förnybar el kan användas för att fasa ut kolkraft på kontinenten. Alla subventioner till fossil energi ska förstås fasas bort.
Matsvinnet måste hanteras.
Grossister, stora restauranger, mataffärer och andra som hanterar stora mängder mat ska förbjudas att slänga ätbar mat.
Den maten ska säljas eller skänkas, så att den kan tas tillvara. Prylar ska vara lätta att reparera och ska inte gå sönder i förtid. Vi vill därför förbjuda planerat åldrande av produkter. Vi vill också se ett pantsystem för elektronik. Plastpåsar gjorda av fossila råvaror ska förbjudas.
Allt dessa åtgärder borde vara självklarheter. Reformer som alla partier som säger sig ta klimatfrågan på allvar borde ställa upp på. Men så är det inte. Utan Miljöpartiet i regering kommer inget av dessa oerhört viktiga förändringar att förverkligas.
Den stora skiljelinjen i svensk politik är hur offensiv man är i klimatfrågan. Men klimatet kan inte vänta. Vi måste agera nu. Därför är höstens val ett klimatval mer än något annat.
Niclas Malmberg, riksdagsledamot, (MP)
Jenny Lundström, regionråd, Region Uppsala, (MP)
Rickard Malmström, kommunalråd, Uppsala kommun, (MP)