Klimatet är en av valets viktigaste frågor – det anser varannan väljare enligt Novus junimätning. Inte så konstigt med tanke på att utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka, i en takt som kommer att leda oss till en klimatkatastrof. Även de svenska, om vi räknar in utsläpp från importerade produkter, vilket är mest rättvisande.
På nationell nivå har regeringen haft svårt att matcha denna klimatopinion. Den senaste mandatperioderna har vi sett en klimatpolitik som resulterat i många utredningar men få skarpa åtgärder.
När Riksrevisionen kritiserade regeringen för att den gjorde för lite för att nå långsiktiga klimatmål svarade den med att tillsätta ytterligare en utredning.
På lokal nivå ser det bättre ut. Här har den styrande alliansen, med stöd av oppositionen, skärpt klimatmålen, samarbetat brett i klimatfrågan via Uppsala Klimatprotokoll, sagt ja till förbättringar för cykel med mera.
Samtidigt säger man också ja till Ärna flygplats, ja till nya externa köpcentra och ja till nya motorleder, vilket äventyrar uppfyllandet av klimatmålen.
Den 21 maj i år publicerades debattartikeln ”Framtidskatastofen är redan här” som kom att bli UNT:s mest spridda debattartikel någonsin. I den uppmanar artikelförfattarna oss att leta upp och välja de kandidater inom varje parti som vill verka för ett klimatpolitiskt ramverk som sätter gränser som politiken måste hålla sig inom. Gränser som garanterar att förutsättningarna för vår existens inte överskrids. Det låter klokt, men var hittar man dessa klimatengagerade?
Klimataktion Uppsala har försökt besvara den frågan på lokal nivå genom att genomföra en enkät riktad till samtliga kandidater till kommunfullmäktige.
Frågorna är utformade så att svaret speglar kandidatens intresse, kunskap och ambitionsnivå i kommunala klimatpolitiken. Svarsalternativen är poängsatta så att svar som speglar bättre intentioner i klimatfrågan ger högre poäng.
Första frågan handlade om hur man såg på klimatfrågan, och här svarade samtliga svarande att klimatet var en ödesfråga och en av de viktigaste politiska frågorna. Flera svarade till och med att det var den viktigaste frågan i politiken. Denna synbara enighet döljer dock stora skillnader, inom och mellan partier.
Det vi kan konstatera är att det i Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ finns gott om klimatengagerade kandidater. Även hos Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet finns bra kandidater, även om de är färre.
Vill man inte byta parti eller block kan man påverka genom att kryssa dessa kandidater för att på så sätt försöka påverka partiets inriktning.
Vilka dessa kandidater är får man veta den 2 september på den återkommande miljöpuben Miljöl, där de klimatbästa kandidaterna kommer att presenteras.
Informationen finns också på vår hemsida.
Klimataktion består av en samling oroade och pålästa medborgare som vill stödja alla krafter för en skarpare klimatpolitik – oavsett partifärg. Ibland önskade vi att det var lite lättare att hitta dessa goda krafter.
Från och med i morgon, den 30 augusti, och fram till valet hittar ni oss i den Klimatvalstuga som kommer att stå på Stora torget, precis bredvid era egna stugor. Vi lovar att lyssna.
Jan Hagerlid
Mikael Skärlund
Kristina Nyström
Klimataktion Uppsala