Kommunen måste förbättra samarbetet med vårdföretagen

Vi moderater vill att äldre ska kunna välja mellan olika vårdgivare och boenden, precis som man fått göra tidigare i livet, skriver Cecilia Forss, Anna-Karin Westerlund och Ulf Stjernefeldt.

Det är uppenbart att det brister i samarbetet mellan privata utförare och kommunen, skriver Cecilia Forss, Anna-Karin Westerlund och Ulf Stjernefeldt.

Det är uppenbart att det brister i samarbetet mellan privata utförare och kommunen, skriver Cecilia Forss, Anna-Karin Westerlund och Ulf Stjernefeldt.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2020-09-25 02:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårdboenden i Uppsala blir alltmer likriktade när möjligheterna för privata utförare att bedriva vård och omsorg stryps. Enligt årsredovisningarna för Uppsala kommun återtogs sju boenden från privat drift till kommunens egenregi år 2017 och en pågående upphandling avbröts. 2018 återgick tio boenden till egenregin. Utvecklingen fortsatte under 2019 med det nya minoritetsstyret (Socialdemokrater, Liberaler och Miljöpartister) med fyra kommunala övertaganden varav ett boende lades ned. 

Officiellt vill den styrande minoriteten se en ökad konkurrens men vi kan inte uppfatta att det är annat än läpparnas bekännelse. När äldrenämnden äntligen efter lång väntan fick det utlovade förslaget till upphandlingsplan beslöts att upphandla driften av sju vårdboenden. Det var frågan om kvalitetsupphandling där utförarna som erbjuder den bästa kvaliteten för en i förväg bestämd ersättning vinner. 

Knappt fyra månader senare beslutade nämnden att avbryta upphandlingen av två boenden. Intressenterna ansåg att kommunens uppställda villkor var för dåliga och alla avstod från att lägga bud. Något förslag om rimligare villkor diskuterades inte i nämnden, utan i snabb takt därefter beslutades att inte upphandla de övriga boendena heller. Det är uppenbart att det brister i samarbetet mellan privata utförare och kommunen. 

Hemtjänsten har vandrat ungefär samma väg men med andra motiveringar och vid senaste nämndmöte beslöts att ändra villkoren för hemvården så att fler privatdrivna hemtjänstföretag sannolikt kommer att tvingas lämna Uppsala. Det är redan i dag bara en mindre del av hemvården som utförs av privata bolag.

Kommunen driver i dag tjugosju egna vårdboenden för äldre varav tjugotre gick med underskott förra året. Det innebär att de får mer resurser än de privata. Boenden inom kommunen fick cirka 25 000 kronor mer per person än som tilldelats i budgeten. Totalt gick den kommunala egenregin med 62 miljoner kronor i underskott. Underskottet täcks förmodligen huvudsakligen av momspengar som kommer från staten och är tänkta att gå till de privata aktörerna, men som behålls av kommunen. 

När den borgerliga alliansen lämnade makten var kommunens andel av särskilda boenden för äldre cirka 20 procent. I dag drivs över hälften av kommunen. Endast 128 personer (7 procent) bor nu inom upphandlad verksamhet. 

Beskrivningen blir inte rättvisande om vi inte också tar med att kommunen har privatdrivna vårdboenden som drivs enligt Lagen om valfrihetssystem, LOV. Privata vårdboenden kan alltså antingen vara upphandlade eller drivas enligt LOV. Vi går inte här närmare in på villkoren mer än att kommunen inte kan ta över dessa boenden. 

Behövs privata utförare? Ja, kvaliteten i äldreomsorgen har ökat generellt sedan flera utförare tillkom. Var och en arbetar för att människor ska vilja välja just dem. Varken kommunen eller de privata bolagen vill riskera att göra fel investeringar. Personal inom omsorgen får fler arbetsgivare att välja mellan vilket främjar bättre anställningsvillkor och satsningar på gott ledarskap. Kvaliteten på vårdboenden beror i hög grad av kompetensen hos cheferna. 

Vi ser en medveten strategi från Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet att likrikta boenden för äldre genom att lägga dem under kommunens egenregi. De styrande säger att de vill ha konkurrens men verkligheten visar motsatsen. Vi tror inte att den styrande minoriteten har tänkt igenom konsekvenserna. Kommunen kommer inte att kunna tillgodose behovet av boenden för äldre om ett antal år om man trängt ut de privata bolagen.

Bland de högst rankade särskilda boenden i Uppsala finns privatdrivna men de kämpar med ekonomin eftersom villkoren inte är likvärdiga. Uppsala kommun måste förbättra samarbetet med vårdföretagen. Det är avgörande för ekonomin, tillgången och kvaliteten.