Koppla klimat till mat

Europeiska vetenskapsakademier krÀver omgÄende insatser för maten, hÀlsan och klimatet, skriver tvÄ forskare vid Chalmers respektive KTH.

ChristinaMoberg

ChristinaMoberg

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2018-12-02 00:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kraftfulla politiska ÄtgÀrder behövs för att ta itu med sÄvÀl klimatpÄverkan av jordbruk som konsumentval, fetma och undernÀring.

Sverige har Ätagit sig att bidra genom Agenda 2030 och FN:s 17 globala mÄl för hÄllbar utveckling.

Inför det pÄgÄende FN-mötet om klimatet, COP24, publicerar 130 nationella vetenskapsakademier tillhörande det globala nÀtverket InterAcademy Partnership (IAP) en rapport som uppmanar beslutsfattare att omedelbart vidta ÄtgÀrder för att frÀmja ett hÄllbart globalt livsmedelssystem och dÀrigenom mildra klimatförÀndringar och förbÀttra livsbetingelser. Rapporten bygger pÄ fyra tidigare rapporter som beskriver lÀget i Europa, Asien, Afrika respektive Amerika.

Jordbruk, skogsbruk och markanvĂ€ndning bidrar med 20–25 procent av de globala utslĂ€ppen av vĂ€xthusgaser.

Till detta kommer utslÀpp frÄn transporter, energiintensiva tillverkningsprocesser och svinn i tillverknings- och konsumtionsled.

Stora skogsavverkningar görs för att fÄ jordbruksmark, vilket leder till ökade nivÄer av vÀxthusgaser. Situationen har förvÀrrats sÀrskilt i delar av Afrika, Sydostasien och vÀstra Asien, framför allt i konfliktomrÄden och i kombination med torka och översvÀmningar.

Produktionen frÄn jordbruket behöver öka för att förse en vÀxande befolkning med livsmedel.

Utveckling behövs av livsmedel frÄn grödor, havsbruk och av helt nya rÄvaror, samt minskad konsumtion av kött och andra animaliska produkter.

HÀr krÀvs tvÀrvetenskaplig forskning och samarbete mellan odlare, rÄvaruproducenter, livsmedelsforskare, nutritionister och samhÀllsvetare.

AnvÀndning av genmodifierade grödor har resulterat i miljövins­ter genom minskad anvÀndning av bekÀmpningsmedel och lÄg jordbearbetning. Dessutom kan mer motstÄndskraftiga vÀxter med högre nÀringsvÀrde erhÄllas. Genom beslut i EU omöjliggörs detta i Europa. Nya teknologier för matproduktion skulle sammantaget kunna minska utslÀpp av vÀxthusgaser med upp till 50 procent.

Uppskattningsvis försvinner runt 30 procent av all mat som produceras i olika delar av tillverkningskedjan.

I lÄginkomstlÀnder beror detta frÀmst pÄ dÄliga möjligheter att lagra och distribuera rÄvaror och dÄlig infrastruktur. Svinnet i höginkomstlÀnder sker framför allt nÀra konsumenten. Mycket kan göras för att minska svinn. I stÀllet för bÀst före-datum kan ny forskning ge förpackningar med sensorer som mÀter mikrobiologiska hÀlsorisker och kvalitetsegenskaper. SÀkerheten genom hela tillverkningskedjan kan ökas med nya metoder för spÄrbarhet och ursprung.

Klimatsmarta livsmedelssystem utnyttjar inte bara slutprodukten. Sidoströmmar och restprodukter behöver tillvaratas. HÀr finns fibrer, proteiner, kolhydrater och andra nÀringsÀmnen som skulle kunna utvinnas och anvÀndas som livsmedel, alternativt som djurfoder.

Kost och hÀlsa Àr centrala i ett hÄllbarhetsperspektiv.

Antalet kroniskt undernÀrda mÀnniskor i vÀrlden var 2016 drygt 800 miljoner, vilket motsvarar nÀra elva procent av jordens befolkning. Samtidigt leder överkonsumtion till övervikt och fetma och dÀrmed relaterade sjukdomar.

Totalt stÄr icke smittsamma sjukdomar för 70 procent av dödligheten i vÀrlden. Kosten Àr globalt sett en av de viktigaste pÄverkbara riskfaktorerna, i Sverige den viktigaste. Trots utbredd kunskap Àr det mindre Àn 20 procent av konsumenterna som Àter enligt de kostrÄd som finns. Nya metoder gör det möjligt att med enkla test anpassa kosten pÄ individnivÄ, vilket kan hjÀlpa grupper i riskzoner till bÀttre hÀlsa.

I utsatta grupper finns cirka tvÄ miljarder mÀnniskor, som lider av nÄgon form av nÀringsbrist. Det kan bero pÄ att nÀringsriktig mat Àr för dyr och kaloririka produkter billiga, eller att man inte kan eller har tid att laga en nÀringsriktig mat frÄn billiga rÄvaror. Ofta saknas insikt om vad som Àr en hÀlsosam diet. HÀr krÀvs insatser, inte minst nÀr det gÀller utbildning.

Det brÄdskar att stÀrka evidensbaserade strategier och program för att lösa de mest kritiska utmaningarna: mildra klimatförÀndringar genom förÀndringar i livsmedelsproduktion och konsumtion, och se till att mÀnniskor globalt har tillgÄng till nÀringsrik, prisvÀrd och miljövÀnlig hÄllbar mat.

Dessa problem Àr inte bara kritiska för hÀlsa och miljö utan ocksÄ global ekonomi, handel och jobb. IAP rekommenderar inrÀttandet av en internationell rÄdgivande panel för livsmedels- och nÀringsskydd och jordbruk, som tjÀnar till att stÀrka internationella styrningsmekanismer. Men stora satsningar pÄ forskning behövs ocksÄ, i synnerhet grundlÀggande forskning som i sin tur leder till innovationer och hÄllbara lösningar.

Anne-Marie Hermansson, professor emeritus vid Chalmers Tekniska Högskola och Kungl Vetenskapsakademiens representant i den europeiska arbetsgruppen inom European Academies’ Science Advisory Council (EASAC)

Christina Moberg, professor emeritus vid Kungliga Tekniska Högskolan och vice ordförande EASAC

LĂ€nkar: https://www.dropbox.com/sh/ydvyo3tlcdv9iot/AAD13uxV3qmczc9cwpuRlkyoa?dl=0

https://easac.eu/publications/details/opportunities-and-challenges-for-research-on-food-and-nutrition-security-and-agriculture-in-europe/

KlimatfrÄgan

LĂ€s mer om