Landstinget i Uppsala län ska testa en obeprövad behandlingsmetod på patienter med psykisk ohälsa eller med kroniska smärttillstånd. Under hösten genomförs ett försök vid två vårdcentraler, där patienter kommer att remitteras till ”kultur på recept”. Under tio veckor träffas deltagarna i grupp varje vecka och tar del av musik, dans och slöjd. Efter försöksperioden görs en utvärdering.
Vi ifrågasätter inte att kulturupplevelser är viktiga för människors välbefinnande och trivsel, men vår uppfattning är att det behövs evidens för att värdera om kulturaktiviteter förbättrar hälsan hos sjuka, innan skattebetalarnas pengar slösas bort.
Just nu skakas Sverige av fallet Macchiarini, något som har satt fingret på etik i vården. Obeprövade behandlingsmetoder är inte tillåtna i hälso- och sjukvården. Vårdinsatserna ska enligt lag vara baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det innebär bland annat att vården ska utformas efter nationella riktlinjer från Socialstyrelsen, utvärderingar från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering och rekommendationer från Läkemedelskommittéen et cetera.
Hänsyn ska även tas till kostnaderna för olika behandlingar. Hälso- och sjukvårdspersonal som verkar i strid mot vetenskap och beprövad erfarenhet och till exempel ordinerar alternativa eller komplementära behandlingsformer som ayurveda, homeopati, reiki och ”kultur på recept” kan bli av med sin legitimation på grund av det egna yrkesansvaret.
Alternativmedicin eller komplementär behandling definieras som metoder som inte har bevisats bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet, och som därför inte accepterats inom den etablerade hälso- och sjukvården. Kulturnämnden använder termen komplementär metod och ska sålunda använda en obeprövad behandlingsmetod utan stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet. Kulturnämnden betonar att det inte rör sig om ett forskningsprojekt trots ord som ”försök” och ”tester”. Förfarandet är enligt lag förbjudet i hälso- och sjukvården, men det bortser Kulturnämnden från.
Kulturnämnden påstår att det finns forskning som visar att kulturupplevelser aktivt kan bidra till bättre hälsa och snabbare rehabilitering, men detta är en felaktig bedömning av kunskapsläget gjord av en kultursekreterare på landstingets förvaltning för Kultur och bildning. Denne har tolkat rapporter från liknande satsningar i andra landsting; rapporter som finns utlagda på nätet, men som inte har publicerats i vetenskapliga tidskrifter. En kultursekreterare har inte rätt kompetens för att evidensgranska behandlingsmetoder, för detta krävs medicinsk utbildning och forskarutbildning. Faktum är också att det tydligt framgår i rapporterna att det inte gått att visa att kultur på recept förbättrar hälsan.
Som fackliga representanter är vi trötta på att år ut och år in få höra hur dålig ekonomi landstinget i Uppsala län har, när det i andra sammanhang finns en halv miljon för Kultur i vården i en försöksverksamhet. Kostnaden kan i värsta fall komma att uppgå till över 80 000 kronor per patient i "Kultur på recept". Politikernas trovärdighet kan ifrågasättas. Ska nu ännu fler äldre äldre hänvisas till korridorerna på akutmottagningen, när det inte finns vårdplatser på Akademiska på grund av undermålig personalpolitik och decennier av kortsiktiga sparbeting? Vi anser att projektet i sin nuvarande form måste läggas ned då det strider mot Hälso- och sjukvårdslagen.
Vi har inget emot att seriös forskning om kultur i vården genomförs. Mer angelägna områden kan dock identifieras, som fler vårdplatser för våra sjuka eller ett resurstillskott till psykiatrin (med tanke på UNT:s granskning). Om ett forskningsprojekt om ”Kultur på recept” ska genomföras, måste det etikprövas och ledas av seniora forskare med medicinsk kompetens. Vi vill inte se politiska beställningsverk av oseriösa så kallade forskare eller av jurister som letar kryphål i regelverken.
Med glädje konstaterar vi att tre politiker i Kulturnämnden reserverade sig mot beslutet att satsa pengar på ”Kultur på recept”.
Anna Rask-Andersen
Huvudskyddsombud, Upplands allmänna läkarförening
Torbjörn Karlsson
Ordförande, Upplands allmänna läkarförening