Kurderna behöver stöd

Att bekämpa extremismen är ett ansvar för oss alla, skriver Ismail Kamil.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

DEBATT2014-08-17 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Islamiska Staten (IS) har de senaste veckorna börjat sin offensiv i Irak och tagit kontroll över miljonstaden Mosul och flera andra städer och landområden, främst i norra delen. Islamiska Statens jihadister, som sedan tidigare kontrollerar vissa områden i Syrien, har utropat ett islamiskt khalifat i de områden de behärskar i Syrien och Irak.

Denna extremistiska rörelse som mördar, torterar, förföljer, våldtar kvinnor och tvingar sig på befolkningen, främst kristna, Yezidi-kurder och andra minoritet, måste bekämpas med alla medel

Islamiska staten i Syrien och Irak baserar sitt styre på egna tolkningar av sharialagar och har gjort det tydligt att alla som bor i området måste lyda dessa lagar.

Regionen Kurdistan i Irak har under flera veckor tagit emot hundratusentals flyktingar från Mosultrakterna och öppnat famnen för kristna och alla andra folkgrupper för att ta sin flykt dit undan extremisterna samtidigt som kurdiska trupper, så kallade "Peshmergah", kämpat hårda strider mot Islamiska Statens milis längs en 100-mils gräns mellan Kurdistan och sunniarabiska områden som i dag behärskas av IS.

IS har tagit kontroll över kristna städer och orter som Qaraqosh, Tell Keppe, Bertella och Karamles samtidigt som de den senaste veckan även intagit området Sinjar som lett till att tiotusentals Yezidier tagit sin flykt till Sinjarberget.

IS:s attacker på den kristna minoriteten och den kurdiska folkgruppen Yazidier klassas av många bedömare som folkmord. Attackerna grundar sig på religiösa, etniska och politiska övertygelser. Den kristna befolkningen i Mosultrakterna, som har levt där i tusentals år, tvingas nu att fly undan terroristerna för att rädda sina liv. Hundratusentals Yazidier har fördrivits efter IS:s attacker mot Sinjarprovinsen. Många barn och äldre har dött av svält och torka och situationen är fortfarande mycket kritisk för många drabbade.

USA har de senaste dagarna attackerat Islamiska Statens posteringar för att hejda deras framryckningar nära Kurdistans region efter att IS har proklamerat att de ska läxa upp de sekulära kurderna som skyddar icke-muslimer.

Över en miljon flyktingar finns nu i Kurdistan. Hundratusentals flyktingar från Syrien har funnits i området i över två år. Den kurdiska regeringen och civila organisationer behöver akut humanitärt bistånd.

Kurdiska styrkor har inlett en motoffensiv mot IS och även återtagit kontroll över en del områden. Kurdistan och Irak behöver förutom humanitärt och ekonomiskt stöd även ett militärt stöd för att stoppa IS.

Kurdistan är i dag det säkraste området i Mellanöstern och behöver allt stöd för att kunna stå emot jihadister och extremister. Kurdistans president har valts i fria och demokratiska val, liksom en koalitionsregering som styr regionen. Minoriteternas rättigheter är skyddade enligt Kurdistans grundlag, liksom religions- och yttrandefrihet.

Nu när EU:s utrikesministrar ska mötas måste tydliga och konkreta åtgärder vidtas för att stoppa extremisternas frammarsch i området. Stöd till Kurdistans region måste ges. Världssamfundets misslyckande i Syrien har skapat sådana rörelser som IS. Stoppa extremismen innan det är för sent.

Ismail Kamil, riksdagsledamot (FP) Uppsala län, utrikesutskottet

Läs mer om