Unga kvinnor och män behöver få känna mer hoppfullhet om framtiden. Det är min slutsats efter att ha läst studien från Uppsala universitet om att färre kvinnor vill föda barn. En av fyra kvinnor vill inte ha barn eller är osäkra. År 2014 kände bara var tionde kvinna så.
Naturligtvis är det upp till varje kvinna att själv välja om hon vill skaffa barn eller inte. Men studien visar att en del av kvinnorna angav antingen ekonomiska skäl eller oro för framtiden på grund av till exempel klimatförändringar som anledning till att inte vilja skaffa barn. Det är en oro vi politiker måste ta på allvar. Inte bara för att vi behöver fler barn när vi samtidigt blir fler äldre, utan också för att otrygghet eller oro inte ska vara något som hindrar livsval eller drömmar.
I en tid då auktoritära krafter breder ut sig samtidigt som priserna ökar är det inte konstigt att fler känner oro. Den generation jag tillhör har aldrig upplevt ett Sverige som ens varit nära krig. Aldrig tidigare har vi behövt oroa oss för att vara på fel plats vid fel tillfälle och hamna mitt i en gängkonflikt. Samtidigt finns det mycket som går att vända om vi är beredda att axla ansvaret och tänka om.
I ett land med generös föräldraledighet och utbyggd förskola löser vi antagligen inte bristen på framtidstro med åtgärder som mer bidrag till föräldrar – utan genom politik för ett tryggt liv.
Det behövs mer tillit till samhällets institutioner och att de kommer finnas där när du behöver dem. För att det ska bli verklighet behöver politiken fokusera på rätt saker, och inte symbolåtgärder och särlösningar. Skola, vård, omsorg och tidiga förebyggande insatser som finns där utan kö eller trösklar ska vara vår absoluta prioritering.
Även tidigare har framtiden sett mörk ut, där situationen har sedan vänt. Det går att göra igen. Här är ett antal förslag för ökad framtidstro:
1. Skapa fler vägar till jobb och utbildning. Fler måste tro att det går att klara skolan och få ett jobb i framtiden. Andelen elever i Uppsalas grundskolor som inte är behöriga till gymnasiet har ökat trots skattehöjningar. Vi måste se till att den helakademiska vägen inte är det enda alternativet, utan att det finns fler riktigt bra yrkesutbildningar och stora satsningar på entreprenörskap i skolan. Även den som inte vill bli akademiker kan och ska få bidra med mycket viktigt till samhället. Vi behöver också förbättra företagsklimatet i Uppsala kommun så att vi får fler växande företag.
2. Återupprätta tryggheten. 32 procent av Uppsalaborna avstår från att gå ut ensamma på kvällen, alarmerande siffror som borde föranleda stora insatser. Något det socialdemokratiska styret inte levererat. Det är positivt att det skett ett visst trendbrott i vissa områden men det räcker inte. Det behövs fler trygghetskameror nu när regeringen förenklat för det, både i staden och på landsbygden. Vi borde öka stödet till barn och familjer i riskzon och utöka antalet familjecentraler. I stället har det S-ledda styret fastnat i utdragna diskussioner – när detta redan hade kunnat vara på plats.
3. Kombinera höga klimatambitioner med god tillväxt. Förutom kommunala åtgärder som att rena våra vattendrag och minska utsläpp i city genom exempelvis färre avstängningar, behöver Sverige visa att det går att minska utsläppen samtidigt som vi bibehåller tillväxt. Det är inte hopplöshet som kommer rädda klimatet, det är människor som bidrar till innovativa tekniker för att ställa om industrier och exempelvis fånga in och lagra koldioxid.
4. Sänk kommunskatten. Vi moderater vill sänka kommunskatten så att till exempel fler barnfamiljer får större ekonomiska marginaler och slipper vända på slantarna i slutet av månaden. Det finns ingen anledning till att Uppsalaborna ska betala mer i skatt än exempelvis närliggande Stockholmskommuner, särskilt när kommunservicen inte är bättre här.
Slutligen, ser man positiva förändringar i sin närhet kan det leda till mer hopp och mindre oro. I stället för bara avstängningar av vägar skulle vi kunna se en roligare kommun och mer levande utemiljöer.
Det är fullt görbart att återupptäcka ett mer omtänksamt, ansvarstagande och strävsamt Uppsala och Sverige – där fler tror på en ljus framtid.