Under det borgerliga styret i Uppsala kommun har gruppen äldre drabbats hårdast. De äldres välmående har blivit en vara på en marknad. Vi är många som tycker att välfärden ska ge oss en bra vård när vi blir sjuka, en god omsorg när vi inte kan klara vardagen på egen hand. Äldres behov ska tillgodoses och personalens arbetsmiljö förbättras. I dag är detta inte längre självklart.
Många funderar på vilken äldreomsorg de får eller kommer att få när de blir äldre och inte klarar sig själva. Andra oroar sig över om deras föräldrar eller mormor får den hjälp de behöver.
I dag har stora delar av äldreomsorgen i Uppsala kommun tagits över av privata företag som har som främsta syfte att ge vinst till sina ägare. Detta har lett till stora försämringar, både för de äldre och för de som jobbar i hemtjänsten och på äldreboenden.
Flera rapporter visar också att anställda i äldreomsorgen har lägre lön, jobbar mer deltid och har färre fasta tjänster i privata företag. Bara det är en anledning att ifrågasätta kommunens privatiseringsiver.
Människor som är i slutet av sitt liv och har olika behov har utnyttjas och blivit kunder i en marknad, där de privata företagen har fått företräde till hur äldreomsorgen ska vara i vår kommun. Företagen har tjänat massor med pengar på våra äldre och på att minska personalen inom äldreomsorgen.
En konsekvens är bland annat att mycket av omsorgen i dag belastas de anhöriga som utför ett otroligt arbete i det tysta och som riskerar att bli sjuka själva.
Försämringarna beror på att det inte finns något annat sätt att öka vinsten än att försämra kvaliteten inom äldreomsorgen – i dag ska man mata gamla Elsa så fort det går, Maria som har stort behov av sällskap och att prata, får inte beviljad mer tid, vilket leder till att personalen helt enkelt får gå ifrån för att hålla tiden. Är det så våra äldre ska ha det?
Vänsterpartiet vill en gång för alla ändra denna utvecklig. Vi vill ta ansvar för äldreomsorgen och för våra gemensamma skattepengar. Det kommer de närmsta åren att bli fler äldre, vi kan inte fortsätta minska på personalen eller öka arbetsbördan vilket gör att allt färre söker sig till yrket. Vänsterpartiet vill ha en äldreomsorg som känns trygg och säker för de äldre och för anhöriga.
Vänsterpartiet vill ha en solidarisk och jämlik äldreomsorg, baserad på de behov varje individ har, för att kunna få bästa möjliga livskvalitet när man är äldre.
Vi menar att det är dags för en sammanhållen hemtjänst där de äldres behov går i första hand och inte de privata företagarnas.
Det innebär, att vi kan öka kvaliteten inom äldreomsorgen och därför vill vi introducera valfrihetsreformen ”Mina timmar”. Valfrihet på riktigt. Mina timmar som stärker den enskildes valfrihet och självbestämmande när det gäller utformningen av hemtjänsten. Rent praktiskt innebär det att en person får en tidsram som hen själv väljer insatser under. En valfrihetssatsning där personalens arbetsmiljö också förbättras.
Det upp till bevis för övriga partier, vill ni se en verklig valfrihet sett till innehåll, eller är det företagens fria etableringsrätt som är i fokus? För Vänsterpartiet ska pengarna som går till vinster i stället gå till omsorgen. Personaltätheten måste öka och de anställda få bättre arbetsvillkor.
Fler anställda i äldreomsorgen leder till bättre kvalitet, fler jobb och ökad jämställdhet. Med ökad bemanning får de äldre och deras anhöriga ett tryggare liv samtidigt som vi får en bättre arbetsmiljö för dem som arbetar inom äldreomsorgen.
I dag utförs ungefär dubbelt så många timmar äldreomsorg av anhöriga jämfört med tidigare. Det som tidigare låg i professionella händer utförs nu av framför allt kvinnliga anhöriga.
För Vänsterpartiet är därför en utbyggd äldreomsorg med fast anställd och välutbildad personal en jämställdhetsfråga. Gör vi inget åt nedskärningarna inom äldreomsorgen nu riskerar vi att kvinnor förväntas lösa det som samhället har haft ansvar för. Kvinnor kommer att tvingas betala ett högt pris där både den egna kroppen och ekonomin tar stryk. Samtidigt får äldre anhöriga inte den tid och professionella omvårdnad de har rätt till. I ett sådant samhälle är vi alla förlorare.
Man ska våga bli gammal i Uppsala kommun. Äldreomsorgen ska vara så bra att ingen ska behöva oroa sig för att inte få den hjälp man behöver när man blir gammal. Anhöriga ska känna sig trygga med att deras nära och kära blir väl omhändertagna.
Framtidens äldreomsorg behöver bli jämlik och jämställd. I ett sådant samhälle blir vi alla vinnare.
Att bli gammal i Uppsala kommun ska kännas tryggt och säkert. Vänsterpartiet vill därför stärka de äldres rättigheter och arbeta för en solidariskt finansierad och jämlik äldreomsorg, utan privata vinster, en äldreomsorg baserad på de behov varje individ har för att kunna få bästa möjliga livskvalitet också på ålderns höst. Framtidens äldreomsorg är inte till salu, våra äldre är inte till salu. Vi vill ha ett Uppsala där vi kan åldras i värdighet och respekt.
Jeannette Escanilla, kommunfullmäktigeledamot och äldreomsorgspolitisk talesperson (V)
Per-Olov Forsblom, ledamot i äldrenämnden (V)