Landsbygden behöver äldreboenden

Stefan Hanna (C)

Stefan Hanna (C)

Foto: Pär Fredin

DEBATT2016-05-26 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En kommun som vill bli landets bästa landsbygdskommun måste jobba för fler äldreboenden utanför centralorten, skriver alliansen i äldrenämnden.

Uppsala kommun växer så det knakar. Skälen är många. Bland annat att för att människor i Uppsala har förmånen att bli allt äldre. I takt med att vår befolkning i kommunen närmar sig 250 000 invånare kommer över 60 000 Uppsalabor bo utanför centralorten om dagens 25-procentiga andel landsbygdsboende består. Redan i dag bor över 50 000 människor utanför Uppsala centralort. Tillgången till äldreboenden på vår landsbygd måste stärkas, inte försvagas.

Vi är besvikna över att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte klarar av att leva upp till sitt eget satta inriktningsmål att Uppsala ska bli en av de allra bästa landsbygdskommunerna i Sverige.

Vi uppskattar att Uppsalahem fått i uppdrag att seriöst försöka bygga eftertraktade bostäder i kransorter, men det räcker inte.

I den nyligen antagna bostadsförsörjningsplanen inom äldrenämnden konstaterar S, MP och V att ingen ökad efterfrågan av äldreboenden på vår landsbygd förväntas de kommande fem åren.

Vi håller inte med om den bedömningen och anser att en kommun med ambitionen att bli en av landets bästa landsbygdskommuner aktivt ska jobba för fler äldreboenden, i olika former, i lämpliga kransorter med god kollektivtrafik.

I dag bor 8 526 +80-åringar i Uppsala. Om fem år uppskattas de vara nästan 10 000, och år 2035 18 481. I dag har 1 108 av dessa invånare vårdboende. År 2013 uppskattas 2 218 vara i behov av vårdboende. Många av dessa äldre personer bor i dag utanför Uppsalas centralort. Varje vårdboendeplats beräknas i dag kosta i genomsnitt 600 000 kronor per år.

Det är härligt att många får allt längre liv. Med de allt fler hälsofrämjande satsningar äldre människor har erbjudits sedan vår tid vid makten, blir allt fler relativt friska allt högre upp i åldrarna. Samtidigt minskar inte behovet av omfattande stöd inom omsorg och vård, den skjuts bara mot allt högre ålder.

Om vi fortsätter som nu blir inom 19 år bara omsorgs- och vårdkostnaderna i kommunen för våra äldre minst 670 miljoner kronor högre än i dag.

Smart teknologi, bättre samarbete med civilsamhället, förebyggande hälsoarbete och fler äldreboendeformer är nödvändiga förbättringsområden. I ljuset av våra utmaningar är det djupt beklagligt att S, MP och V kraftigt motarbetar stärkt tillgång till äldreboende i några av våra kransorter. Fler fridfulla och naturnära alternativ bland våra äldreboenden tror vi stärker Uppsala som kommun även för våra äldre invånare. Vi är övertygade om att efterfrågan finns om bra alternativ erbjuds. Vi tror också att många äldre vill bo i en mer naturnära och lugn miljö om den ligger i närhet till bra kollektivtrafik som ökar tillgängligheten för släkt och vänner.

Liknande satsningar bidrar också till att stärka berörda kransorter som får fler lokala arbetsplatser som stärker lokalsamhällets närserviceförmåga.

Majoriteten bekänner gång efter gång färg om att det endast är centralorten som prioriteras. Vi är redo att ta över ansvaret och arbeta för att hela Uppsala utvecklas positivt. Vi glömmer inte bort eller struntar i 25 procent av våra invånare och alla nya människor som gärna bosätter sig i mer gröna och lugna miljöer än vad centralorten erbjuder.

Om våra 50 000 Uppsalabor på landsbygden bodde i en egen kommun skulle den kommunen vara 45 i storlek av landets 290 kommuner.

245 av Sveriges kommuner har alltså färre invånare än vad vi har som landsbygdsbor i Uppsala. Det är många fler människor än i varje enskild kommun av länets övriga kommuner. I UNT 19/5 säger nämndens ordförande, Monica Östman (S), att följande styr önskemål om var äldreboenden efterfrågas: ”närhet till anhöriga, till en vårdcentral eller till kollektivtrafik”. I ljuset av det borde majoriteten i nämnden lyssna mer på våra förslag.

Vi anser att S, MP och V inte tar dessa frågor på största allvar, och därför försökte vi återremittera ärendet om att anta en bostadsförsörjningsplan.

Det avslogs och vi reserverade oss mot beslutet. Vi fick igenom att en särskild utredning av behov och möjligheter kopplat till äldreboenden på landsbygden. Den tillförde inget nytt och hade en orimligt kort planeringshorisont. Vi ville att utredningsarbetet skulle utvecklas och ha en längre planeringstid men fick avslag. Självklart reserverade vi oss mot det beslutet. Självklart ska kommunen säkerställa fler äldreboendemöjligheter på vår landsbygd framöver. Gör om! Tänk mer hållbart!

Stefan Hanna, kommunalråd C och vice ordf äldrenämndenJohan Carlsson, ledamot äldrenämnden MCamilla Westerborn, ledamot äldrenämnden LUlla Johansson, ledamot äldrenämnden KD

Läs mer om