Låt äldre blomma

Vi ger oss inte förrän alla äldre får bästa tänkbara vård. Det skriver Lina Nordquist.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2014-07-21 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Över en halv miljon människor i Sverige har fyllt 80 år. ”Att bli gammal är inget för lipsillar”, brukade min morfar säga, men med rätt förutsättningar kan vi må bra och vara aktiva långt upp i åren.

Folkpartiet Liberalerna arbetar på fyra fronter för att låta oss alla leva ett gott liv: Vi vill förebygga sjukdom, underlätta för äldre att få god vård, öka kunskapen om äldrehälsa och skapa en varmare sjukvård. Vi ger oss inte förrän vi uppfyllt dessa punkter.

Den bästa sjukvården förebygger att man alls blir sjuk. En 80-åring kan ha förlorat halva sin muskelmassa, och äldre som slutar vara aktiva förlorar sin balans, drabbas lättare av fallskador och kan bli apatiska. Redan sjuka riskerar infektioner, trycksår och följdsjukdomar. Folkpartiet ser därför arbetsterapeuter och sjukgymnaster som nyckelpersoner för äldres hälsa, och vi vill underlätta ett rörligt liv genom att ge alla färdtjänstresenärer fria resor på bussar och pendeltåg.

Äldres undernäring kallas ibland ”den tyste mördaren”. Genom att motverka illamående och magproblem av felmedicinering är läkemedelsgenomgångar effektiva motmedel mot undernäring som även frigör var tionde sjukhussäng. Folkpartiet vill utöka dem. Vi är också stolta över landstingets äldretandvård och vill stärka den.

Ingen åldras vid middagsbordet, säger man i Italien. En undersökning med över tusen patienter vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York visade att flexibla middagstider och en varierad meny kan få till och med de sjukaste att äta tillräckligt. Just så vill vi servera maten på sjukhusen i vårt landsting.

Det ska vara lätt att få god sjukvård. Därför vill vi ge fler möjlighet att träffa sin husläkare eller distriktssköterska hemma i köket.

För sköterskan blir det lättare att förebygga risker i hemmet, och studier från Umeå universitet visar att hembesök får pensionärer att må bättre och leva längre. I en undersökning minskade behovet av akuta sjukvårdsbesök med hela 75 procent.

Äldres rehabilitering är en investering som ger jordmån för ett gott liv. Folkpartiet vill skapa ett centrum för rehabilitering i Uppsala, inte minst för ortopedisk, neurologisk, onkologisk och geriatrisk rehabilitering. Vi vill också öka valfriheten för de som vill välja själva.

Många äldre är perenner i sjukvården – de återkommer säsong efter säsong. Socialstyrelsen har visat att snabbspår till vårdavdelning, förbi akutmottagningen, gör äldre patienter friska fortare. Dessutom kan betydligt fler fortsätta bo i sitt eget hem.

Våra sjukhus har infört ett flertal snabbspår och ser nu över möjligheten att underlätta för fler.

En välskött täppa kräver en god trädgårdsmästare, och då krävs goda kunskaper i äldrehälsa. Folkpartiet vill utbilda och anställa fler geriatriker och specialistsjuksköterskor inom äldrehälsa som kan möta äldre på sjukhus och vårdcentraler.

Demens, vår vanligaste dödsorsak, ökar lavinartat risken för undernäring och ytterligare sjukdom. Vi vill därför öka kunskapen om demens och äldrehälsa i sjukvården och i äldreboenden. Sjukvården måste inte bara se patienterna, utan även de som står dem nära.

Folkpartiet vill att anhöriga ska kunna äta med sina nära på sjukhusen och stanna över natten.

För att anhöriga och anhörigva?rdare ska orka måste vården stötta dem – nära var fjärde anhörig blir nämligen också själv sjuk. Osynliga anhöriga är alltså morgondagens patienter, och kvinnorna sjukskrivs tre gånger oftare än männen.

Vi vill underlätta kontakten mellan anhöriga och sjukvård och göra goda erfarenheter lätta att sprida. Det måste också vara enkelt för anhöriga att fa? kontakt med andra i liknande situation.

Alla blommor vissnar en dag. Vår sista tid måste präglas av nära va?rd i samarbete. Folkpartiet värnar den palliativa vården och vill också erbjuda avancerad hemsjukva?rd till alla som önskar den.

Vi ger oss inte förrän alla äldre får bästa tänkbara vård. Ett landsting ska hålla människor för friska för sjukhuset. När detta inte är möjligt måste vi få vara sjuka med värdighet. Så kan vi bäst odla vår trädgård.

Lina Nordquist (FP), landstingsråd

Äldreomsorg

Läs mer om