Problemen med gifter i barnens vardagsmiljöer är alldeles för allvarliga för att skjuta på framtiden. Naturskyddsföreningens undersökning ”Kommuner på väg mot en giftfri förskola” visar att bara några kommuner med kommunala förskolor i Uppsala län har påbörjat arbetet med att få bort giftiga produkter och material från verksamheten. Det duger inte!
Gifter väntar inte och barn växer bara en gång.
Det är vårt gemensamma ansvar att göra det vi kan för att alla barn ska få en så bra vardags- och lekmiljö som möjligt. Därför uppmanar vi nu ansvariga politiker att under våren se till att alla länets kommuner tar det första steget mot en giftfri förskola.
Farliga kemikalier kan spridas från många vardagsprodukter som leksaker, soffor, golv och kläder. Små barn är extra utsatta för farliga kemikalier. Eftersom de äter och dricker mer i relation till sin kroppsvikt, blir halterna av farliga ämnen som de utsätts för högre jämfört med en vuxen individ. Små barn suger och slickar ofta på leksaker och andra produkter vilket kan innebära att de får i sig farliga kemikalier även den vägen. När barn växer och utvecklas är de dessutom i vissa stadier extra känsliga för påverkan av farliga kemikalier.
Naturskyddsföreningens arbete ”Operation Giftfri Förskola” har tillkommit för att göra det enklare för kommuner, förskolor och föräldrar att rensa ut material och produkter som är kända för att de kan innehålla farliga kemikalier. Projektet förmedlar också tips och råd om hur man bör tänka när man köper nya produkter.
Här är några enkla åtgärder som kan göra stor nytta för att minska miljögifterna:
Livsmedel: Varm mat ska inte komma i kontakt med plastmaterial och inte serveras på plasttallrikar.
Välj ekologisk mat och tänk på att skyddshandskar av vinyl också innehållande farliga ämnen. Välj en handske av till exempel nitril i stället.
Gamla prylar: Lagar för kemikalier i leksaker har skärpts med åren.
PVC-golv, sovmadrasser och leksaker är oftast mer säkra ju senare de är införskaffade. Byt ut de gamla!
Leksaker som inte är leksaker: Den hyfsat skarpa lagstiftning som finns för leksaker gäller inte andra produkter. Plocka bort elektronik och andra äldre prylar. Utklädningsattiraljer och hobbymaterial klassas ofta inte som leksaker, och då gäller inte samma tydliga kemikaliekrav för sådana produkter.
Bara ett år efter Naturskyddsföreningen första rapport om tillståndet på landets förskolor gjordes, visar vår kommunundersökning att minst en tredjedel av landets kommuner har påbörjat ett arbete i linje med ”Operation Giftfri Förskola”. I praktiken har eller kommer drygt 57 procent av landets alla kommunala förskolor involveras i arbetet. Att siffran är så hög beror på att flera stora kommuner med många kommunala förskolor har påbörjat arbetet.
Men trots framgången är vi inte nöjda.
Det finns mycket kvar att göra. Naturskyddsföreningen fortsätter att driva på politiker och myndigheter. Vi vill att regeringen avsätter pengar som kommunerna kan söka.
Vi vill även se riktade utbildningar om råd och riktlinjer på länsnivå, utförda av förslagsvis Kemikalieinspektionen. Sveriges Kommuner och Landsting:s (SKL) och Kemikalieinspektionens påbörjade arbete med att skapa ett nätverk för kommuner som arbetar med giftfri förskola bör även fånga upp de kommuner som i dag inte har visat intresse för frågan. Nu uppmanar vi samtliga kommunledningar i Uppsala län att öka takten och ta sitt ansvar genom både ord och handling så att material och produkter med farliga kemikalier försvinner från förskolorna.
Marianne Kahn, ordförande i Naturskyddsföreningen i Uppsala län
Fotnot: Här finns undersökningen att ladda ner och bifoga:
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/Giftfri_forskola_enkatundersokning.pdf