Låt feminismen regera

Det finns mycket mer som Sverige kan göra på jämställdhetsområdet, skriver Erika Karlénius.

Fokus. Politiken måste se de strukturella skillnaderna mellan kvinnor och män, skriver Erika Karlénius.

Fokus. Politiken måste se de strukturella skillnaderna mellan kvinnor och män, skriver Erika Karlénius.

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-08-12 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansen har satt svenskt rekord i ineffektivitet i jämställdhetsfrågan. Sedan regeringen tillträdde 2006 har de bara fått fram tre propositioner som kan kopplas till jämställdhet.

För mig är det enkelt – Sverige behöver en feministisk regering. Här är mina fem största anledningar till varför:

1. I dag har Sverige en våldtäktslagstiftning som ofta gör rättegången till ett andra övergrepp. Under den senaste tiden har vi sett ett antal friande domar där kvinnans nej inte ansetts vara tillräckligt, utan där mannens bedömning av vad kvinnan ville har låtits avgöra målet. Det är nu oerhört viktigt att rättsväsendet lyfter på alla stenar för att se hur skyddet av personer som utsätts för sexuellt våld kan bli bättre. Vi behöver en lag om samtycke och alla domare ska få en särskild utbildning i sexualmål. Men det kanske allra viktigaste arbetet är det förebyggande arbetet. Vi måste börja tala om könsroller, manlighetsnormer och ömsesidigt sex. Och det måste ske på många arenor: på arbetsplatser, i skolor, i idrottsklubbar och i föreningslivet.

2 . Kvinnor har i genomsnitt 2,6 miljoner kronor mindre än män i livsinkomst. Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har ökat under Alliansens tid vid makten. Med den förändringstakt vi har i dag kommer kvinnor och män inte ha jämställda löner förrän år 2138! Sverige behöver en aktiv politik för att utjämna löneskillnaderna och ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen.

3. Unga tjejer mår allt sämre. De senaste 25 åren har andelen flickor i årskurs nio med symptom på psykisk ohälsa ökat ”oroväckande mycket” enligt Folkhälsomyndigheten. Hårdare krav om att få högsta betyg på varje prov och osunda skönhetsideal gör att många tjejer dukar under. Deras världar faller samman när de inte når upp till sina egna förväntningar.
Vi behöver en skola som inte bara frågar eleverna vad de presterar, utan också bryr sig om hur de mår. Därför måste varje lärare få mer tid med sina elever och elevhälsan måste bli bättre och mer tillgänglig.

4. Kvinnor slits hårdare än män på arbetsmarknaden. Kvinnodominerade yrken har i dag kommit att bli stressiga jobb med dåliga villkor. I till exempel äldreomsorgen slits många kvinnor så hårt att de inte kan jobba fram till pensionen och i stället fastnar i förtidspensionering eller sjukskrivning. När pensionen kommer tackas de med lägsta möjliga pension. Vi behöver fler anställda och bättre arbetsvillkor i välfärden. De arbetstidsförkortningar som redan har blivit möjliga för män i industrin måste nu också bli en möjlighet för kvinnor i omsorgen.

5 . Arbetet med mäns våld mot kvinnor bärs i dag av ideella krafter på kvinnojourerna. Många kvinnor som utsätts för våld i nära relationer får inte det stöd som de behöver. Under 2012 tvingades kvinnojourerna att neka över 3 000 kvinnor de åtgärder som skulle ha behövts sättas in. Kvinnojourerna ska inte behöva slåss emot svikna politiska löften. De behöver i stället en stabil finansiering som ger schyssta förutsättningar för deras arbete.

Det går inte att diskutera de frågor som politiken ska handskas med om man inte ser de strukturella skillnaderna – i makt, i pengar och attityder – som råder mellan kvinnor och män.

Sverige kan göra betydligt mycket mer på jämställdhetsområdet. Därför måste den regering som tillträder i höst måste vara en feministisk regering.
En grön regering kommer att ta jämställdheten på allvar.

Erika Karlénius
riksdagskandidat, Uppsala län (MP)

Jämställdhet

Läs mer om