Låt företagare vara föräldralediga

De rigida reglerna avskräcker många, inte minst unga kvinnor, från att lämna bli entreprenör, skriver Fredrik Anell Berger, Charlotte Wall och Ove Jansson.

DEBATT2015-03-12 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åtta av tio företagare är tvungna att bryta mot reglerna i föräldraförsäkringen, visar rapporten Föräldrafällan, som Företagarna nyligen publicerade.

En majoritet av företagarna jobbar nämligen på kvällar och helger samtidigt som de lyfter föräldrapenning. Det är förbjudet, men en företagare som stänger av telefonen och slutar läsa mail i åtta månader har sannolikt inget företag att återvända till efter föräldraledigheten.

Två av tre Företagare är dessutom föräldralediga på deltid, eftersom de inte kan vara lediga på heltid. Men även som deltidsledig bryter man mot reglerna om man arbetar på kvällen de dagar man tagit ut full föräldrapenning.

Företagare är också föräldralediga betydligt kortare period än anställda.

Särskilt dramatisk är skillnaden för kvinnliga företagare där var tredje tar ut högst tre månader föräldraledighet. Bland alla mammor i Sverige tar endast två procent ut så få dagar.

För många beror den korta ledigheten på att det helt enkelt inte går att vara ledig från verksamheten. Hälften av kvinnorna i undersökningen och nästan 30 procent av männen anger också för låg föräldrapenning som skäl till den korta ledigheten. Detta beror på svårigheter att få sin SGI (sjukpenninggrundande inkomst) fastställd. Varannan kvinnlig och var fjärde manlig företagare säger sig ha haft problem med detta.

Sorgligt nog avskräcker de rigida reglerna många, inte minst unga kvinnor, från att lämna en trygg anställning till att bli entreprenör och pröva sina vingar.

Företagarna kräver därför att

- Det ska vara tillåtet för företagare att driva viss verksamhet i sitt företag under föräldraledigheten,

- Att det blir möjligt att överlåta en viss andel av föräldradagarna på närstående

- Att föräldrapenningen beräknas på fem arbetsdagar per vecka, inte på sju veckodagar.

- Att beräkningen av SGI ses över, Försäkringskassan i hela Sverige ska ha kunskap om hur SGI beräknas för företagare,

- Företagare med aktiebolag ska ha samma rätt att behålla sin SGI under ett uppbyggnadsskede som enskilda näringsidkare.

I grund och botten handlar det om att våga göra upp med anställningsnormen. Företagare betalar in minst lika mycket till systemet som anställda och dessutom skapar de fyra av fem jobb. Företagare borde därför få ta del av förmånerna i föräldraförsäkringen och därmed ges möjligheten att vara både företagare och föräldrar.

Fredrik Anell Berger, ordf Företagarna Uppsala

Charlotte Wall, ordf Företagarna Heby

Ove Jansson, regionchef

Läs mer om