Låt inte den syriska konflikten hamna i skuggan av IS

Kampen mot IS i Syrien och Irak får inte betyda att kampen mot Assadregimen i Syrien glöms bort, skriver Ismail Kamil.

Ismail Kamil.

Ismail Kamil.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2014-11-03 13:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konflikten i Syrien har nu pågått i 45 månader. Över 200 000 är döda och tiotusentals människor är fängslade eller försvunna. De fredliga demonstrationerna i Syrien under första året förvandlades så småningom till inbördeskrig i samband med att regimen använt sig av våld samtidigt som allt fler islamiska extremister tog sig i landet. Regimen har från första dagen varit fokuserad på att krossa protesterna med våld.

Regimen i Syrien har hela tiden haft direkt stöd från Iran och Hizbollah i Libanon och fått vapenleveranser från Ryssland. Regimen har bombat civila mål, använt sig av stridsflyg, tunga vapen och till och med kemiska vapen mot sitt eget folk. Över 5 miljoner människor har flytt landet och befinner sig nu i grannländerna och närmare sex miljoner interna flyktingar behöver akut humanitärt stöd.

Den senaste tiden har IS attackerat kurdiska områden i Irak och Syrien. De kallar kurdiska folket för sekulära och måste därför läxas upp. USA och EU måste nu mer aktivt ställa sig på kurdiska folket sida. Den kurdiska staden Kobane i den syriska delen av Kurdistan har idag blivit symbolen för kampen mot terrorismen. Striderna där mot IS måste få allt stöd. Stöd till det kurdiska folket måste ske omedelbart för att ytterligare massakrer ska hindras sådana som tidigare ägt rum i Halabja och Shingal.

Att över 90 personer har tagit sig från Sverige och anslutit sig till den Islamiska Staten (IS) i Irak och Syrien är mycket allvarligt. Att många är unga och att en del av dem är födda i Sverige ställer krav på oss att vi måste agera snabbt. Det är av största vikt att Sverige har kontroll över vilka personer som har tagit sig till extremistiska islamistiska grupper. Det är lika viktigt att Säpo har koll på de som återvänder till Sverige.

Sverige måste ha fokus på de personer som sympatiserar sig med extremistiska grupper och vidta lämpliga åtgärder dels i förebyggande syfte och dels för att förhindra att fler tar sig från Sverige till stridande extremistiska grupper.

Det syriska folket har hamnat mellan två onda krafter och behöver USA:s och EU:s hjälp för att bli fria. Låt inte den syriska konflikten hamna i skuggan av IS. Vi får absolut inte välja mellan två onda ting. För mig som liberal är valet självklart. Jag väljer bort både regimen och islamistisk extremism. Jag väljer att vara på demokratins och folkets sida.

Ismail Kamil (FP)

Fd riksdagsledamot

Läs mer om